MFA in Vierlingsbeek: kerk, Joffershof, nieuwbouw of een tussenvariant? Het besluit is nog niet genomen.
MFA in Vierlingsbeek: kerk, Joffershof, nieuwbouw of een tussenvariant? Het besluit is nog niet genomen. Foto: Persfoto

Kritische vragen Liberaal LVC over rapport MFA Vierlingsbeek

Vierlingsbeek

Waarom is de exploitatieberekening van de initiatiefnemers van de Laurentiuskerk, de Kerngroep MFA i.o., niet opgenomen of toegevoegd aan het rapport van HEVO over de toekomstige locatie van de MFA in Vierlingsbeek? Dat wil Marc Oudenhoven van Liberaal LVC weten van het college van B en W. Het bevreemdt het Vierlingsbeekse raadslid dat die cijfers niet zijn opgenomen in het onafhankelijke onderzoek, dat het bureau in opdracht van de voormalige gemeente Boxmeer uitvoerde nadat vorig jaar een patstelling ontstond over de toekomst van het dorpshuis.

De stichting Laurentius Vierlingsbeek, die ijvert voor een gemeenschapshuis in de plaatselijke kerk in het hart van het dorp, heeft HEVO namelijk laten weten een betere exploitatie te kunnen genereren dan waar het bureau in zijn locatiestudie van uitgaat. Die berekening is echter niet bij het onderzoeksrapport bijgevoegd en wordt door Oudenhoven in een reeks vragen aan het college van B en W expliciet opgevraagd.

Tevens is het raadslid van mening dat er bij de locatiekeuze niet sec naar de bouw- en exploitatiekosten moet worden gekeken, maar dat er ook rekening moet worden gehouden met de leefbaarheid op allerlei terreinen (gezondheid en zorg, ondernemen, sport, cultuur, gezondheid, wonen, onderwijs en opvang en mobiliteit) nu en in de toekomst. In breder verband dus. Daarover wordt sinds een aantal maanden door een groot aantal inwoners onder regie van de dorpsraad in een achttal werkgroepen onder de vlag Viva Vierlingsbeek-Groeningen gesproken. In juli 2022 worden hierover de eerste conclusies gedeeld. ‘Wij vinden het belangrijk voor het draagvlak binnen de dorpsgemeenschap dat de discussie en beslissing met betrekking tot de toekomstgerichte MFA integraal onderdeel uitmaakt van het Viva-initiatief, aangezien dit van wezenlijk belang kan zijn om een weloverwogen beslissing te kunnen maken’, zo meldt Oudenhoven in het schrijven aan B en W. ‘Hoe kan de discussie/ beslissing over de toekomstbestendige MFA geïntegreerd worden in/met het Viva-initiatief?’

Ook vraagt hij zich af in hoeverre HEVO onderzoek heeft gedaan naar synergievoordelen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, maatschappelijke functies en eerstelijnszorg. ‘In hoeverre bent u op de hoogte van de wens van basisschool Laurentiushof om (met nieuwbouw inclusief gym- en opvangvoorziening) aan te sluiten bij toekomstig MFA Vierlingsbeek in de komende vijf en tien jaar? We zien dit niet terug in het rapport’.

Bovendien zet hij in de brief vraagtekens bij de mogelijke uitbreiding van Joffershof, inclusief verplaatsing van de aanpalende ruimtes van Spring Kinderopvang. ‘Op grond van welke financiële, bouwtechnische, architectonische onderbouwing, bezettingsgraad, exploitatie en wenselijk ondernemerschap is deze grootschalige verbouwing gebaseerd? We lezen hiervan niets terug in het rapport en bovenstaande vermelding is dan dus ook niet onderzocht in het HEVO-onderzoek, zo nemen we aan. Klopt dit?’ Eveneens wijst hij het college erop dat in november 2021 36 van de 38 omwonenden in een brief (met handtekeningen) richting de gemeente Boxmeer aangaven tegen uitbreiding van Joffershof te zijn. ‘In hoeverre schat u in dat door bezwarenprocedures uit de buurt een mogelijke uitbreiding van Joffershof stagneert?’, schrijft Oudenhoven.

Ook dagblad De Gelderlander besteedde afgelopen week (opnieuw) aandacht aan de MFA-discussie.

Zoals bekend concludeerden de onderzoekers van HEVO dat geen enkele van de vier onderzochte opties invulling kan geven aan een toekomstbestendig MFA binnen de huidige door de raad gestelde kaders. De onderzochte locaties zijn: gemeenschapshuis Joffershof (uitbreiding), Laurentiuskerk (renovatie), nieuwbouw en een tussenvariant (opknappen Joffershof, realisatie grote zaal in de kerk). Het college van B en W is nu aan zet. Dat gaat een nieuw voorstel voor de gemeenteraad uitwerken, waarbij wordt gestreefd naar besluitvorming in de raadsvergadering van donderdag 29 september 2022. 

Zie ook:

‘Geen scenario toekomstbestendig MFA binnen huidige kaders’ - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)

Informatie Viva Vierlingsbeek-Groeningen:
Viva • Vierlingsbeek-Groeningen
Viva Vierlingsbeek en Groeningen (office.com)
E-mail: viva@vierlingsbeek-groeningen.nl