Het onbemande F-35-meetpunt bij de Heihoekscheweg aan de rand van de woonwijk in Vierlingsbeek.
Het onbemande F-35-meetpunt bij de Heihoekscheweg aan de rand van de woonwijk in Vierlingsbeek. Eigen foto

F-35 scheert over de regio

Regio

Bij het onbemande meetstation aan de Heihoekscheweg in Vierlingsbeek was het ronkende geluid van de F-35 dinsdagmiddag rond 15.30 uur af en toe heel in de verte wel te horen, maar van herrie, nee, daarvan was zeker geen sprake. 

Dat was op andere plekken in de regio wel anders. Op verschillende locaties werden dinsdag tijdens de zogeheten belevingsvlucht geluidsmetingen gedaan door overheidsinstanties, actiegroepen en burgers. Op die manier proberen zij de impact van de komst van het gevechtsvliegtuig naar Vredepeel qua geluidsniveau in kaart te brengen.


De F-35 tijdens de belevingsvlucht. Foto: Antoon Jeuken

Omdat de vliegbasis buiten gebruik is en de landingsbaan sterk verouderd, kon het gevechtsvliegtuig niet landen of opstijgen vanaf de vliegbasis. Wel werd er twintig keer, verdeeld over twee sessies, een start- en landingsprocedure nagebootst. Daarbij scheerde de F35 vanaf zo’n dertig meter hoogte over de landingsbaan. Er vloog dinsdag één F-35 over de regio. Vanaf De Peel gaan, als het aan Defensie ligt, in de toekomst twaalf F-35 toestellen jaarlijks 24 weken vliegen.

Onze collega’s van Peel en Maas TV in Venray maakten vandaag een reportage over de vlucht. Klik op onderstaande link om dat verslag te bekijken.
F-35 maakt belevingsvlucht - 18 oktober 2022 - Peel en Maas TV Venray - YouTube