De vliegroutes in beeld.
De vliegroutes in beeld. Foto: Defensie

37 helikopters oefenen drie weken in regio

Regio

Wie van helikopters houdt, kan van 31 oktober tot en met 18 november in de buurt van de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel zijn hartje ophalen. In die periode voeren vanaf de kazerne maar liefst 37 heli’s volgens Defensie ‘complexe missies’ uit in Nederland. 

De grootscheepse luchtlandingsoperaties door de 11 Luchtmobiele Brigade (11LMB) en het Defensie Helikopter Commando worden uitgevoerd in het kader van de oefening Falcon Autumn. Er wordt drie weken lang (behalve op zondag) met verschillende helikoptertypes gevlogen. De toestellen verruilen daartoe vliegbasis Gilze-Rijen en Maritiem Vliegkamp de Kooy tijdelijk om voor Vredepeel als thuisbasis. 

Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht, waaronder Amerikaanse en Poolse eenheden, worden op verschillende locaties in Nederland ingezet. Volgens Defensie maakt de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. De heli’s benaderen de Bestkazerne vooral via het Land van Cuijk tussen De Rips en Vredepeel door, vanuit het zuiden ligt de route tussen Deurne en Milheeze. Dat zijn tevens de lijnen die ze bij het verlaten van de kazerne vliegen. In het luchtruim boven Vierlingsbeek en Groeningen zullen de toestellen daarom nauwelijks te zien zijn.