De Luitenant-generaal Bestkazerne (luchtmachtbasis De Peel) in Vredepeel.
De Luitenant-generaal Bestkazerne (luchtmachtbasis De Peel) in Vredepeel. Foto: Rikus ten Brücke

Internationale trainingen militairen in de regio

Regio

Nederlandse en Duitse militairen trainen van 31 januari tot en met 10 februari in de regio Helmond, Weert, Roermond, Venlo, Venray en Uden. 

De luchtverdedigers doen dat ter voorbereiding op hun taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle interventie-eenheid. De NAVO kan, indien nodig, deze interventiemacht binnen vijf tot dertig dagen overal ter wereld inzetten. De oefening Cerberus Dagger (CEDA) is een binationale oefening met deelname van Nederlandse en Duitse luchtverdedigers.

De doelstellingen tijdens deze oefening zijn onder andere het correct kunnen uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties. Mensen in de omgeving kunnen militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg overdag, maar ook ’s nachts. Verder zal er tijdens de oefening op verschillende momenten kort gevlogen worden met een drone of privaat-vliegtuigje, dat dient als doelaanbod voor de luchtverdedigingssystemen.

Vliegbewegingen CEDA: maandag 7 februari van 14.00 - 22.00 uur, dinsdag 8 februari van 06.00 - 22.00 uur en woensdag 9 februari van 06.00 - 09.00 uur.

Tevens vliegen er vanaf maandag 7 t/m vrijdag 11 februari in het kader van de oefening Basic Strike van 09.00 uur tot uiterlijk 16.00 uur in verschillende blokken civiele vliegtuigen rond de omgeving De Peel in Vredepeel. Krijgsmachtpersoneel, ook van andere NAVO-landen, leert bij de zogeheten School Grond Lucht Samenwerking om samen te werken met vliegtuigen en helikopters. De training in de omgeving van De Peel (Luitenant-generaal Bestkazerne is sinds 2012 de benaming van luchtmachtbasis De Peel) staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

De militairen die luchtsteun aanvragen, worden ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC) genoemd. De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie-essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse speciale operaties.

Vliegbewegingen Basic Strike: maandag 7 februari van 14.00 - 16.00 uur, dinsdag 8 februari van 09.00 - 12.00 uur en 13.30 - 15.30 uur, woensdag 9 februari van 09.00 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur, donderdag 10 februari van 09.00 - 12.00 uur en 13.30 - 16.00 uur, vrijdag 11 februari van 09.00 - 12.00 uur.

Operationele, maar ook klimatologische omstandigheden, kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

Voor klachten over militair vliegverkeer kan het online klachtenformulier worden gebruikt. Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina Vliegbewegingen.