Afleveringsvlucht van de 23ste en 24ste F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht.
Afleveringsvlucht van de 23ste en 24ste F-35 voor de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Mediacentrum Defensie

Dertien gemeenten: ‘Bekijk alternatieven voor De Peel’

Regio

Dertien  gemeenten laten Defensie-staatssecretaris Christophe van der Maat in een brief weten nog eens goed naar alternatieven te kijken voor de militaire vliegbasis De Peel. Volgens de dertien, waaronder de gemeente Land van Cuijk, heeft het ministerie van Defensie dat onvoldoende onderzocht. Tevens spreken ze hun zorgen uit over de gezondheid en het welzijn van hun inwoners als de F-35-toestellen boven de regio gaan vliegen.

Ze laten weten zich zorgen te maken over de leefomgeving rond het vliegveld. De vliegbewegingen op De Peel komen immers boven op de activiteiten op vliegvelden Volkel (waar 30 juni de eerste F-35-toestellen worden gestationeerd), Eindhoven en Weeze.

Van der Maat wordt gewezen op het feit dat er niet is gekeken naar alternatieven voor De Peel. Gevreesd wordt tevens dat het weer in gebruik nemen van De Peel woningbouw in de regio in de weg zal staan. De vele vliegbewegingen zullen zorgen voor een toename van de stikstofuitstoot. Ze willen van Van der Maat op korte termijn duidelijkheid hoe de staatssecretaris wil voorkomen da mogelijke reactivering van vliegbasis De Peel leidt tot een nóg moeizamer uit te voeren woningbouwopgave leidt. En wat leefbaarheid betreft: ‘Er ligt een relatie tussen fijnstof en gezondheid, die nog niet in beeld is gebracht’, meldt de brief. ‘Bovendien is het belangrijk dat er aandacht komt voor de door inwoners ervaren impact op de gezondheid. Hoe gaat u deze aspecten van gezondheid nader onderzoeken?’ 

De regio De Peel is door het Rijk juist aangewezen als een van de acht gebieden in Nederland die extra steun verdienen voor de realisatie van een toekomstbestendige, gezonde en natuurlijke leefomgeving. ‘Reactivering van een vliegbasis staat haaks op deze nationale visie en de investering van het Rijk’.

Er bestaan ook zorgen en onzekerheden over de geluidoverlast die De Peel na de reactivering gaat opleveren. Tevens vragen de briefschrijvers aandacht voor informatieachterstand: ‘Onze informatiepositie is op dit moment onvoldoende om adequaat en op gelijkwaardig niveau te participeren in dit proces en van daaruit onze inwoners zorgvuldig en tijdig te informeren. Hoe gaat u ons en onze inwoners tijdig en zorgvuldig informeren?’

Daarbij stellen de opstellers van de brief dat vliegbasis De Peel helemaal niet geschikt is om nieuw leven in te blazen. ‘De vliegbasis is niet gebruiksklaar. Veel is verwijderd of verouderd. Er is geen sprake van een vliegveld dat direct gebruik kan worden’.

Als het aan het ministerie van Defensie ligt, wordt het vliegveld in 2024 heropend. Er zullen per jaar dan 3600 vluchten met F-35-straaljagers worden uitgevoerd. Die komen naast oefeningen met helikopters en Hercules-transporttoestellen en ook naast de reguliere oefeningen die er nu al plaatsvinden. Al of niet in combinatie met Volkel.