Een F-35 scheert over vlak over de daken in het Friese dorp Jelsum.
Een F-35 scheert over vlak over de daken in het Friese dorp Jelsum. Foto: Ron Koenen

Vrouwenpower bij COVM-overleg heropening De Peel

Regio

De burgemeesters Leontien Kompier (Venray) en Greet Buter (Deurne) en Land van Cuijks wethouder Antoinette Maas sloegen vorige week donderdag tijdens het digitale COVM-overleg flink op de trom. Ze maakten één ding duidelijk: “Vliegbasis De Peel mag niet open.” Burgemeester Michiel van Veen (Gemert/Bakel) liet een ander geluid horen. 

Door Henk Baltussen

De leden van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu Militaire Luchthaven De Peel, spraken vorige week donderdag over de reactienota van Defensie op de ongeveer zeshonderd zienswijzen die werden ingediend tegen heropening van De Peel. Ook de twee digitale informatie-avonden die naar aanleiding van die reactienota in januari werden gehouden, kwamen ter sprake. Kompier (sinds haar aantreden in Venray in december COVM-lid) gaf aan dat tijdens die infoavonden vooral sprake was geweest van ‘alleen maar zenden door Defensie.’ “Ik ben heel benieuwd hoe Defensie terugblikt op deze avonden. Defensie hecht immers aan goede voorlichting en communicatie. Maar mijn zorgen zijn alleen maar toegenomen. Ook in de omgeving. Wij willen de nota nog eens goed doornemen om goed te kunnen reageren.”

Ook wethouder Maas stelde de communicatie aan de kaak en vroeg zich af hoe inwoners er beter bij betrokken kunnen worden. Buter sloot aan: “Het gaat niet alleen over zenden, het gaat om communicatie met onze inwoners. Ik hoor hier zorgen over gezondheid en stikstof.  Dat moet zeker een plek krijgen in het vervolgtraject. Defensie-woordvoerder Bert Kwast stelde dat ‘alleen maar zenden’ niet de bedoeling was. ‘We hebben ons best gedaan om niet alles zelf dicht te praten. Ik was blij met de ruim vierhonderd deelnemers aan de twee info-avonden. Maar het was niet bepaald de fanclub van ons. Het kwam inderdaad niet tot de dialoog die was gewenst. Met zoveel deelnemers is het niet eenvoudig om iedereen tot zijn recht te laten komen.” 

Jan Houba, COVM-lid namens de inwoners van de gemeente Venray, riep de bestuurders op actiever op te treden tegen heropening en de handen ineen te slaan. “Ten faveure van de burgers. Kom in het geweer. Heel veel mensen zien met angst en beven de komst van de F35 tegemoet. De overheid moet alles uit de kast halen voor zijn burgers.”  Maas noemde de oproep van Houba begrijpelijk. “Het college van Land van Cuijk heeft het standpunt ingenomen. We willen daarbij intensiever samenwerken met de andere gemeenten.” Kompier deed er nog een schepje bovenop. “Wij stellen alles in het werk om reactivering tegen te gaan. We moeten inderdaad de krachten bundelen. Niet alleen met de gemeenten, ook met de provincies Limburg en Brabant (De Peel ligt deels in beide provincies, red.) en onze inwoners. We moeten investeren in het objectiveren van onderzoeken. Ik wil van Defensie en keiharde toezegging dat dit onderdeel wordt van de Milieueffectrapportage.”  De m.e.r. brengt de milieueffecten van openstelling van De Peel in beeld. 

Buter was eveneens helder: “Houba is duidelijk: luister naar alle omwonenden. Daarom moeten we elkaar opzoeken om recht te doen aan de gevoelens van de heer Houba. En op een manier die door de inwoners is te volgen.” 

Kwast zegde toe de opmerkingen ‘als instructie mee te nemen voor de m.e.r’. “Om zo concreet mogelijk in te gaan op de gevolgen voor de omgeving. Ook met reacties die later nog binnenkomen, doen we  ons voordeel.” Maar Kwast liet geen misverstand erover bestaan aangaande heropening van de vliegbasis De Peel: “Zonder De Peel kan het simpelweg niet. Die oefen- en geluidruimte voor onze 46 F-35-toestellen (zeven ervan staan in de VS voor opleidingsdoeleinden, red.) hebben we nodig.” De 3.600 vliegbewegingen (1.800 starts en 1.800 landingen) vanaf De Peel staan volgens Kwast vast.

Burgemeester Van Veen van Gemert-Bakel gooide het over een andere boeg dan zijn vrouwelijke collega-bestuurders. “De route naar reactivering had al afgerond moeten zijn. We bevestigen nu alleen maar naar elkaar dat we die reactivering niet willen. Houba weet dat. We kunnen dat niet blijven herhalen. In Gemert maken we ons zorgen en bereiden ons voor op het worstcasescenario, op heropening. Daarom zijn hier al nulmetingen gedaan door de GGD. In die fase zitten we nu. Zorgen uitspreken deden we al. We moeten nu voor onze mensen gaan opkomen.”

Houba hekelt de opstelling van Van Veen. “Die lijkt nergens op. Hij geeft de wedstrijd al gewonnen vóórdat die echt is begonnen. Onbegrijpelijk.”  De stikstofproblematiek zou wel eens het grootste struikelblok kunnen zijn voor Defensie om De Peel te heropenen, liet Kwast op vragen vanuit het COVM weten. “Stikstof is geen onderdeel van de m.e.r. Daarop vooruitlopend doen we eerst een aanvraag op de Natuurbeschermingswet.” Die is sinds 2017 van kracht. “De situatie wat betreft stikstof is niet makkelijk”, stelt Kwast. “Daarom wordt stikstof vooraan in de procedure gezet. We zullen binnen de de vergunde ruimte moeten blijven. Dat is voor Defensie niet anders, we houden ons aan de wet- en regelgeving. Hoe we dat gaan doen? Het is veel te pril daar nu al op vooruit te lopen.”

(Bron: nieuwsblad Peel en Maas, 24-02-2022)

Zie ook eerder bericht:
Veroorzaakt F-35 ongezond veel geluidsoverlast? (tv) Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)