Defensie wil de vliegbasis in Vredepeel ook weer gaan gebruiken voor jachtvliegtuigen
Defensie wil de vliegbasis in Vredepeel ook weer gaan gebruiken voor jachtvliegtuigen Persfoto

‘Aan de bel trekken over vliegveld De Peel’

Vierlingsbeek

De dorpsraad van Vierlingsbeek gaat bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk ‘aan de bel trekken’ over de mogelijke reactivering van vliegveld De Peel in Vredepeel. 

“Want we horen en weten niks officieel”, stelde dorpsraadvoorzitter Maarten Berbers maandag tijdens de digitale dorpsraadvergadering tot zijn spijt vast. “Als je leest en hoort wat de mensen rondom vliegbasis Leeuwarden ervaren, dan schijnen die F-35’s een pokkenherrie te maken. Het horen en zien vergaat je. Met Weeze, Volkel en dan ook nog de uitbreiding van Vredepeel, krijgen we als dunbevolkte regio wel erg veel op ons bordje.”

Onlangs werd bekend dat er ruim zeshonderd bezwaren bij Defensie zijn binnengekomen tegen over de voorgenomen heropening van de vliegbasis. De plannen stuiten op veel verzet in de omgeving, vooral vanwege de vrees voor geluidsoverlast. Sinds de komst van het gevechtsvliegtuig F-35 wordt in Friesland bijvoorbeeld veel meer geluidsoverlast ervaren dan toen alleen de F-16 er vloog.

Defensie wil de vliegbasis in Vredepeel ook weer gaan gebruiken voor jachtvliegtuigen, waaronder de F-35. De landingsbaan van het vliegveld De Peel ligt in noordoostelijke richting. Richting Vierlingsbeek en Overloon dus. Afhankelijk van de wind zullen de vliegtuigen over die dorpen opstijgen of landen. Gezien de ervaringen met Leeuwarden zal dus in een groot gebied, naar verluidt tot wel dertig kilometer, het opstijgen en landen van de vliegtuigen te horen zijn.

De dorpsraad realiseert zich ook dat tegenhouden van het plan waarschijnlijk erg moeilijk is. “Maar het moet ook niet zo zijn dat we pas als ze overvliegen en schrikken van de herrie denken: dat wisten we niet. Maar ook de mensen zelf moeten uit hun schulp komen en zich laten informeren. Wat wij aan informatie krijgen, krijgen we vanuit Venray van Jan Houba (vertegenwoordiger van de Venrayse bevolking in de Commissie Overleg en Voorlichting Milieu (COVM), red.). Dat moet anders. We gaan de gebiedsmakelaar van de gemeente vragen hoe het zit met het COVM in het Land van Cuijk. Hoe en wie gaat daarin participeren? Dat willen we weten”, zo besloot Berbers. 

Lees ook:
F-35-herrie geen ver-van-mijn-bed-show meer Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)