De nu slapende vliegbasis De Peel in Vredepeel.
De nu slapende vliegbasis De Peel in Vredepeel. Foto: Rikus ten Brücke

Overleg over reactivering vliegbasis De Peel

Regio

Burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Venray gaat dinsdag met vertegenwoordigers van enkele wijken, dorpen en werkgroepen in gesprek over mogelijke reactivering van vliegbasis De Peel in Vredepeel. 

Kompier wil met de verschillende partijen kennis, ervaringen en behoeftes delen en afstemmen gedurende de looptijd van het traject, zo meldt  nieuwsblad Peel en Maas. 

De gemeente gaf al eerder aan geen voorstander te zijn van heropening van de vliegbasis. Kompier constateert dat al de nodige zaken in voorbereiding zijn gezet om heropening tegen te gaan. ‘Maar ook binnen onze gemeente zijn er allerlei bewegingen op gang gekomen om op te komen voor de belangen van de inwoners van Venray’, laat ze in de uitnodiging voor dinsdag weten. Tevens zegt ze in het Venrayse nieuwsblad trots te zijn op de verschillende initiatieven die worden genomen als reactie op het voornemen van Defensie. Het overleg vindt plaats in het gemeentehuis.

Op vele fronten zijn steeds meer ontwikkelingen gaande tegen heropening van vliegbasis De Peel. De samenwerking met het Land van Cuijk krijgt meer vorm, er is een nieuwe werkgroep, het Dorpsradenoverleg Venray en de dorps- en wijkraden worden volgende week van de laatste info voorzien en Bart van Dijk is vanaf deze maand als projectmanager De Peel fulltime met de vliegbasis aan de slag gegaan. 

“We gaan gas erop zetten”, zegt Van Dijk, die zich namens en in dienst van de gemeente Venray dagelijks met de vliegbasis gaat bezighouden. Dat hij er met gemeentebestuur en ambtenaren vaart achter zet, bewijst volgende week: maandag worden de leden van Stichting Dorpsradenoverleg Venray bijgepraat, een dag later zet de gemeente de klokken gelijk met wijk- en dorpsraden en werkgroepen die zich met het voorkomen van heropening van De Peel bezighouden. 

“In eerste instantie nodigen we voor dinsdag alleen de Venrayse wijken uit die direct last gaan ondervinden van de vliegbasis”, zegt Van Dijk in Peel en Maas. “Denk hierbij aan Vlakwater en niet aan bijvoorbeeld Antoniusveld. Burgemeester Kompier wil dat er snel stappen worden gemaakt. Dat doen we.”

Van Dijk gaat ook bekijken wat juridisch mogelijk is om opengaan van De Peel tegen te gaan. “Hoe dat vorm wordt gegeven is nu nog weinig over te zeggen. Samenwerken met andere gemeenten wordt geïntensiveerd en versneld.” Onlangs zag ook de Werkgroep Land van Cuijk De Peel het levenslicht.

Een initiatief van onder andere Bert Bardoel en Han Welbers uit Overloon en Jan Koopmans uit Holthees. Ook met Jan Houba uit Venray, lid van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu de Peel, is afgesproken dat hij bij het werkgroepoverleg zal aanschuiven, laat Bardoel weten. “We moeten met z’n allen wakker worden in de regio”, zegt Bardoel. “Als er af en toe maar wat geroepen vanuit de dorpen en wijken, daar zal niemand wakker van liggen. Daarom is de krachten bundelen noodzakelijk en is het belangrijk dat gemeenten als Venray en Land van Cuijk daarin samen optrekken. De werkgroep wil ondersteunen en informeren. De website stopvliegbasisdepeel.nl van Boudewijn Sterk is daarbij van groot belang.”

Bron: Peel en Maas Venray. 

Zie ook: 

https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/91584/-aan-de-bel-trekken-over-vliegveld-de-peel-