Spellenclub Vierlingsbeek bestaat een jaar en groeit in populariteit
Spellenclub Vierlingsbeek bestaat een jaar en groeit in populariteit Foto: Persfoto

Spellenclub Vierlingsbeek viert eenjarig bestaan op vrijdag 19 januari

Vierlingsbeek

Vorig jaar 24 januari was de geboorte van de allereerste spellenavond in Vierlingsbeek. Direct vanaf het begin bleken deze avonden een succes te zijn. Na een pilotfase, waarin de spellenavonden afwisselend op de dinsdag- en vrijdagavond plaatsvonden, werd al snel daarna besloten dat de vaste speelavond op tweewekelijkse basis op de vrijdag zou gaan worden.

Nu een jaar en ruim 25 spellenavonden verder wordt het eenjarig bestaan gevierd op vrijdagavond 19 januari vanaf 19.15 uur. Op deze speciale avond wordt ook het logo van Spellenclub Vierlingsbeek onthuld. Verder wordt die avond tevens de website van de spellenclub (www.spellenavond.nl/) gelanceerd.

Waar de spellenavonden aanvankelijk door een vaste kern van zo’n 10 personen werden bezocht, is dit geleidelijk aan gegroeid naar inmiddels meer dan 15 personen. Organisator Henri Jans: “Je ziet dat de spelletjesfamilie steeds groter wordt door mond-tot-mondreclame. Het leuke is dat de deelnemers niet alleen uit Vierlingsbeek komen, maar ook uit de omgeving. Zo is er een aardige afvaardiging uit Boxmeer, maar zijn ook Maashees en zelfs Afferden en Cuijk vertegenwoordigd. Het verloop is ook beperkt. Als men eenmaal geweest is, blijft men ook terugkomen.”

De kern van het succes van de spellenavonden ligt volgens Henri niet zozeer in het spelen van de spelletjes, maar in de ontspannen, gezellige sfeer die er tijdens de avonden heerst. “Het voelt aan als een avondje uit waarin je samenkomt met je spelletjesvrienden om gezellig te kletsen en spelletjes te spelen. Er wordt altijd volop gelachen onder het genot van een drankje, ter plekke verkrijgbaar, en de nodige lekkernijen, waar de deelnemers zelf in ruime mate voor zorgen.”

Ook wat spellenaanbod is er een ruime mate aan keuze. “Het leuke is dat iedereen zijn eigen spellen mee kan nemen, waardoor er een grote verscheidenheid aan spellen op tafel komt. Vooral familiespellen, zoals Ticket to Ride, Camel up en Cascadia, en partyspellen, zoals Dixit en Just one,  doen het goed, maar er is ook plek voor kennersspellen, zoals Dominion en Wingspan, en eenvoudige spellen, zoals Qwixx en Uno. Wil je een bepaald spel spelen, dan neem je dit gewoon mee en zijn er altijd wel anderen te vinden die dit graag mee willen spelen.”

De samenhorigheid is groot binnen de spellenclub. “Dit uit zich onder andere in de activiteiten die buiten de spellenavonden het afgelopen jaar plaatsgevonden hebben. Zo is er deelgenomen aan de Dorpsquiz ‘k Wèt’t!, zijn we een avondje wezen uit eten en bowlen, hebben we met een afvaardiging deelgenomen aan de Zevenheuvelenhike en zijn we uiteraard naar de grootste spellenbeurs van Nederland, Spellenspektakel, geweest. Maar naast deze leuke activiteiten staat men ook voor elkaar klaar. Toen dit jaar najaar één van de deelnemers haar knie brak werd er volop hulp aangeboden en werd er vervoer verzorgd, meerdere bezoekjes aan haar in het zieken-/ verzorgingshuis gebracht en werd er als verrassing voor haar een etentje en een geïmproviseerde spellenavond in het verzorgingshuis georganiseerd!”

Het vrijblijvende karakter staat hierbij altijd voorop. Er zijn dan ook twee appgroepen: één die enkel voor de spellenavonden bedoeld is en één die ook voor overige activiteiten e.d. bedoeld is. Ook de spellenavonden hebben een vrijblijvend karakter. Vooraf aanmelden is dan ook niet nodig en ook meespelen is uiteraard niet verplicht. “Gedurende een spellenavond zie je vaak dat een aantal deelnemers het na één of twee spelletjes wel genoeg vinden met spelletjes spelen, maar nog wel voor de gezelligheid blijven zitten.”

De vaste locatie voor de spellenavonden is het sportcafé in het Vitaliteitscentrum Brabant. De samenwerking met de eigenaren Wouter en Susan verloopt soepel. De data voor de spellenavonden worden tijdig met hen afgestemd. Mocht blijken dat het sportcafé voor andere activiteiten gereserveerd is, dan kan er uitgeweken worden naar de biljartruimte, zodat er altijd in een eigen rustige omgeving spelletjes gespeeld kunnen worden. De spellenavonden zien zij als een mooie aanvulling op het concept Positieve gezondheid. Wouter en Susan: “Het ontmoeten en verbinden is een onmiskenbaar onderdeel van ons concept. De spellenavond is een van de succesverhalen van wat er kan ontstaan als je de regie bij bewoners zelf legt. Als we dan van Henri horen dat het na een jaar al veel meer is dan spellen spelen, dan zijn wij bijzonder verheugd dat we dit mogen faciliteren.”

Ook het komend jaar vinden er weer op tweewekelijkse basis spellenavonden plaats op de vrijdagavond vanaf 19.15 uur. De eerstvolgende spellenavonden staan gepland op 5 januari, 19 januari, 2 februari, 16 februari, 23 februari, 8 maart en 22 maart. Mocht je interesse hebben kom gerust een keer een kijkje nemen of neem contact op met Henri Jans via e-mail henrijans13@gmail.com.

Verder staat er later dit jaar op één van de spellenavonden nog een demo gepland van het spel King Fridge door één van de bedenkers van dit spel (die uit Vierlingsbeek komen). Sinds afgelopen najaar is dit spel ook in het Nederlands beschikbaar onder de naam Koning Koelkast. Het spel werd met groot succes ontvangen op het Spellenspektakel en werd met een 8 beoordeeld door Nederlands bekendste spellenreviewer (Nox Spellenzolder). Dus reden genoeg om eens een potje Koning koelkast te komen spelen en te kijken of dit spel wat voor je is. De exacte datum van de demo zal later dit jaar nog gecommuniceerd worden.