Het bestuur van Joffershof heeft er genoeg van dat politici geen knopen doorhakken over de toekomst van het dorpshuis.
Het bestuur van Joffershof heeft er genoeg van dat politici geen knopen doorhakken over de toekomst van het dorpshuis. Foto: Persfoto

Bestuur Joffershof hekelt politiek uitstel dorpshuis: ‘We wachten al meer dan tien jaar’

Vierlingsbeek

“Ja, we zijn als bestuur van gemeenschapshuis Joffershof erg teleurgesteld in de politieke besluitvorming over de toekomst van het dorpshuis. Gezien de stijgende energieprijzen en bouwkosten gaat dat dorpshuis, waar het dan ook komt, in de toekomst altijd veel meer geld kosten. Als van uitstel maar geen afstel komt. We zijn bang dat Vierlingsbeek straks, als de kosten de pan uitrijzen, met niks blijft zitten.”

Dat zegt penningmeester Grad Willems. Afgelopen maandagavond zat het bestuur van het Vierlingsbeekse gemeenschapshuis bijeen om het nieuwste politieke uitstel te bespreken. Duidelijk is dat de bestuursleden meer dan genoeg hebben van de gang van zaken. “Dat is toch niet gek? Wij wachten immers al meer dan tien jaar op dat besluit. Wij willen eindelijk eens aan de slag.”

De politiek in de gemeente Land van Cuijk besloot vorige week om een (nieuw) rapport, een ontwikkelingsvisie van het dorpsinitiatief Viva over de toekomst van het dorp, af te wachten. Dat rapport moet in januari 2023 verschijnen. “Maar misschien wordt dat wel februari, of maart. En waarschijnlijk komt ook uit dat verhaal dat de kerk als mfa veel te duur is”, meldt Grad Willems. “Dat hebben de eerdere onderzoeken immers al uitgewezen. Het is voor ons als bestuur van Joffershof gewoon heel moeilijk om de motivatie te houden en enthousiast te blijven. We hebben er al zoveel uren ingestoken, het houdt een keer op. In maart 2013 hebben we de eerste offerte gekregen voor de verbouwing van Joffershof. We zijn nu tien jaar verder en er is nog steeds niets gebeurd. We vragen ons tevens af wat dat nieuwe dorpsplan voor nieuws moet brengen. Het oude is immers nog geen tien jaar oud.”

Hij benadrukt het nogmaals: het bestuur van Joffershof heeft helemaal niks tegen het plan om de leegstaande kerk in het hart van het dorp om te toveren tot een multifunctionele gemeenschapsaccommodatie. “Maar het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn. En ondertussen hebben we hier in Joffershof al die jaren geen cent uit mogen geven.”

Terwijl er in de ogen van het Joffershof-bestuur toch goede mogelijkheden op tafel hebben gelegen. Van de gemeente Boxmeer kon de kerk 3 ton krijgen (voor verbouwing voor incidentele evenementen) en Joffershof 1 miljoen. Maar ook dat plan haalde het niet. Nu ligt er het vooruitgeschoven voorstel voor de verbouwing van Joffershof voor 670.000 euro. “Maar je kunt je inmiddels afvragen: krijgen we straks nog wel iets? Wij hebben als bestuur in ieder geval besloten in geen enkele nieuwe initiatiefgroep aan te sluiten. Het is mooi geweest, het kost ons alleen maar negatieve energie”, zo besluit Grad Willems.

Zie ook eerder bericht:

Besluit MFC Vierlingbeek verschuift naar volgend jaar - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)