Gemeenschaps Joffershof. Volgens onderzoekers en B en W de beste locatie voor een multifunctioneel dorpshuis.
Gemeenschaps Joffershof. Volgens onderzoekers en B en W de beste locatie voor een multifunctioneel dorpshuis. Persfoto

B en W: 670.000 euro voor MFA Joffershof

Vierlingsbeek

Als het aan het college van B en W van de gemeente Land van Cuijk ligt, wordt gemeenschapshuis Joffershof uitgebreid, gerenoveerd en verduurzaamd. Hiervoor willen burgemeester en wethouders een krediet van 670.000 euro beschikbaar stellen. Dat blijkt uit de besluitenlijst van 12 juli 2022.  

‘Het dorp Vierlingsbeek kent diverse gebouwen waar op dit moment gemeenschapsactiviteiten plaatsvinden’, zo meldt het college in zijn samenvatting bij het besluit onder de kop ‘Beschikbaarstelling krediet MFA Vierlingsbeek’. ‘Er is een separaat jongerencentrum, er is een gemeenschapshuis, en (tot voor kort) een private voorziening met grote zaal. Vorig jaar is hier de leegstaande kerk in het dorpshart bij gekomen. De kerk is aangekocht door de gemeenschap zelf, en wacht nog op een toekomstige invulling. Er bestaat de wens om tot een toekomstbestendig MFA te komen dat voorziet in multifunctionele ruimtes voor de (potentiële) gebruikers van sociaal-culturele activiteiten, die nu nog versnipperd gebruik maken van de accommodaties in het dorp. Er bestaat geen eensluidendheid in het dorp over de adequaatheid van locaties (huidig gemeenschapshuis Joffershof, Laurentiuskerk of elders) in relatie tot het programma van eisen vanuit de (potentiële) gebruikers en het creëren een structureel sluitende exploitatie tegen acceptabele huur- en consumptieprijzen. Om deze impasse te doorbreken is door de raad van de gemeente Boxmeer op 14 oktober 2021 verzocht om te komen tot een gezamenlijk gedragen voorstel dat voorziet in een toekomstbestendige MFA te Vierlingsbeek. Het voorliggend voorstel beschrijft de scenario’s waaruit gekozen kan worden, en er wordt een voorkeursscenario (Joffershof, red.) gepresenteerd. Het voorkeursscenario is geselecteerd op basis van het meest doeltreffende en doelmatige scenario, dat aansluit bij de kaders zoals door de voormalige raad van Boxmeer gesteld. Voorgesteld wordt om gemeenschapshuis Joffershof te Vierlingsbeek uit te breiden, te renoveren en te verduurzamen en hiervoor een krediet beschikbaar te stellen à € 670.000’. 

Besluit: akkoord (ongewijzigd besloten):

* Gemeenschapshuis Joffershof te Vierlingsbeek uit te breiden, te renoveren en te verduurzamen
* Hiervoor een krediet beschikbaar te stellen à € 670.000, als volgt verdeeld:
* Groot onderhoud en beperkte uitbreiding/renovatie à € 494.860;
* Verduurzaming à € 143.000;
* Ventilatievoorzieningen à € 32.140;
* Kosten voor ventilatievoorzieningen Joffershof à € 32.140 te dekken uit post ‘Coronagelden’;
* Kosten voor groot onderhoud en beperkte uitbreiding/renovatie Joffershof en verduurzaming deels à € 295.000 te dekken uit restant post ‘Joffershof/MFA Vierlingsbeek’ en voor het overige à € 342.860 uit de post ‘reserve sociaal domein’;
* Bovenstaande dekkingsmiddelen € 670.000 storten in nieuwe dekkingsreserve kapitaallasten MFA Vierlingsbeek;
* In te stemmen met raadsvoorstel en concept-raadsbesluit ‘beschikbaarstelling van een krediet à € 670.000 voor realisatie van MFA Vierlingsbeek’.

De vier onderzochte opties zijn: gemeenschapshuis Joffershof (uitbreiding), Laurentiuskerk (renovatie), nieuwbouw en een tussenvariant (opknappen Joffershof, realisatie grote zaal in de kerk). Het voorstel van het college van B en W wordt in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 september 2022 besproken.

Zie ook:
‘Geen scenario toekomstbestendig MFA binnen huidige kaders’ - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)
Kritische vragen Liberaal LVC over rapport MFA Vierlingsbeek - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)