De fietstocht Verboden Gebied in Vierlingsbeek is een tocht van 20 km door Vierlingsbeek en omgeving
De fietstocht Verboden Gebied in Vierlingsbeek is een tocht van 20 km door Vierlingsbeek en omgeving Foto: Pixabay

‘Ook Groeters in Vierlingsbeek en Groeningen’

Vierlingsbeek

Sinds 2014 bestaat in het Land van Cuijk een netwerk van Groeters. Volgens het voorbeeld in New York, waar Greeters (locals) op pad gaan/gingen met toeristen om hen de stad te laten zien als inwoner en kenner van de stad en meteen een ‘persoonlijk’ contact te hebben met de gasten.

Het Land van Cuijk was de eerste (regio) in Nederland waar dit idee is overgenomen. “Zo hebben we Groeters in Boxmeer, Haps, Vierlingsbeek, Groeningen, Overloon en Sambeek”, meldt een woordvoerder van Visit Land van Cuijk. “Groeters die met inwoners en/ of toeristen op pad gaan om hen iets van de regio te laten zien, te voet of op de fiets en daarbij vertellen. Dit zijn meestal vrijwilligers, op een enkele plaats wordt een kleine vergoeding gevraagd.”

Groeteractiviteit in Vierlingsbeek:
De fietstocht Verboden Gebied in Vierlingsbeek is een tocht van 20 km door Vierlingsbeek en omgeving. Naast de mooie natuur gaat het ook over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in dit gebied. De fietstocht onder leiding van een Groeter is alleen op afspraak te boeken bij Lucy Kusters (telefoon 0620777553) of Jan Hendriks (telefoon 0478 631377). Er zijn geen kosten aan verbonden.

Daarnaast kunnen belangstellenden op afspraak een rondleiding door Vierlingsbeek volgen. De lengte van de wandeling kan variëren van anderhalf tot tweeënhalf uur. Ook hier zijn geen kosten aan verbonden. Het startpunt van beide activiteiten is het Vrijthofplein in het centrum van Vierlingsbeek.

Groeteractiviteit in Groeningen:
In Groeningen kunnen belangstellenden een rondleiding krijgen door het museum Van Postzegel tot Tank. Eigenaar Tonnie Ebben kan enthousiast vertellen over zijn collectie die vooral bestaat uit gebruiksvoorwerpen, uniformen en aanverwante spullen uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Elk voorwerp klein of groot heeft zijn eigen verhaal en dat is wat Tonnie Ebben zo belangrijk vindt om te vertellen. Maar ook is er een flinke verzameling gebruiksvoorwerpen die ouder, soms veel ouder, zijn; zelfs tot uit de steentijd. Het accent van de verzameling ligt op voorwerpen en verhalen uit de omgeving van de oude gemeente Vierlingsbeek en omgeving.

Deze rondleiding duurt circa 1,5 uur. Het museum aan Groeningsestraat 44 is uitsluitend op afspraak te bezichtigen. Contact via telefoon: 0478-631683/ 06-22641315, email: info@vanpostzegeltottank.nl, website www.vanpostzegeltottank.nl

Kijk voor alle Groeteractiviteiten in het Land van Cuijk op: Met een lokale gids op pad in het Land van Cuijk