Ondernemer en verzorger Herman Evers is op 66-jarige leeftijd overleden.
Ondernemer en verzorger Herman Evers is op 66-jarige leeftijd overleden. Foto: Paul Stiphout, jubileumboek Volharding

Ondernemer en verzorger Herman Evers ‘de man met de gouden handjes’ overleden

Vierlingsbeek

Herman Evers is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Herman genoot in Vierlingsbeek en omgeving vooral bekendheid als (mede-)eigenaar van de sportmedische groothandel Sport Lavit en verzorger van Volharding. Dat meldt de Vierlingsbeekse voetbalclub vanavond op haar website. 

Herman was een échte clubman met een rood-wit voetbalhart. Hij kon zich een leven zonder Volharding bijna niet voorstellen. Maar hij behandelde niet alleen voetballers van de roodwitten, ook andere geblesseerde sporters kwamen van heinde en verre naar zijn zaak – jarenlang een combinatie van een tankstation en een sportmedische groothandel – aan de Grotestraat in Vierlingsbeek. Hij was trots op de titels ‘wonderdokter’ en ‘man met de gouden handjes’ die ze hem toebedeelden.

In al zijn bescheidenheid, want Herman was niet bepaald iemand die graag op de voorgrond trad. Hij was zelf ook niet vreemd van fysieke klachten, waar hij ook graag over praatte als het ging over het herstel van een blessure of andere klachten van dien aard. Als begin twintiger kwam hij na een ongeval in een rolstoel terecht en werd hij tijdelijk afgekeurd. Twaalf knieoperaties onderging hij. “Ik ben veel bij specialisten geweest en raakte vanuit de praktijk meer en meer geïnteresseerd in het lijf van de mens”, zo meldde hij in 2014 in het ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Volharding uitgegeven jubileumboek ‘Volharding, dat is onze naam’. “Ik wilde exact weten hoe wij in elkaar zitten, wat ik mankeerde en ging om dat te weten te komen boeken lezen en later zelfs cursussen sportmassage en bandagetechnieken volgen. Daarvoor had ik in die periode alle tijd, want ik zat toch in de WAO. Zelfs de bandages van de bekende bandagist Coumans uit Kerkrade heb ik tot op de millimeter uit elkaar gehaald. Alleen om hem het geheim van zijn werk te kunnen ontfutselen.”

Sport Lavit verhuisde 6,5 jaar geleden naar Helmond, de woonplaats van zijn schoonzoon en mede-eigenaar Arjan, die in 2012 bij Herman in de zaak begon. Bij de viering van het honderdjarig bestaan in 2014 was de in Vierlingsbeek geboren en getogen ondernemer nog altijd wekelijks op sportpark Soetendaal te vinden. “Dat noemen ze clubliefde, toch? Rijk ben ik van Volharding in elk geval niet geworden”, vertelde Herman in datzelfde jubileumboek.

Herman begroette in al die jaren ontelbaar veel spelers op de massagetafel bij hem in de zaak of bij Volharding. De een met een enkelblessure, de ander met knie- of rugproblemen. Hoeveel voetballers van de club hij in totaal heeft behandeld, durfde hij nooit te zeggen. “Dat kan ik echt niet inschatten. Het zijn er in ieder geval veel te veel geweest!” Voor een lekkere Thaise massage was je bij Herman echter niet aan het juiste adres. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, zo meldde hij geregeld tijdens een behandeling. Waarna meestal de bulderlach die hem zo typeerde, volgde.

Herman was niet alleen als verzorger voor Volharding actief. Sport Lavit was en is ook nog altijd een van de trouwste sponsoren van Volharding. Voor al zijn verdiensten voor de club werd hij in 2017 benoemd tot erelid van de Vierlingsbeekse voetbalclub. 

Herman was overigens niet alleen voor Volharding in de weer. Zo werd hij bij korfbalclub DES tijdens de jaarvergadering van juli 2000 benoemd tot Sportman van het jaar vanwege zijn jarenlange inzet als trainer-coach van de jeugd en het eerste team. Ook was hij eind jaren ’70, begin jaren ’80 zowel lid, leider en coach bij de vereniging Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) in Vierlingsbeek. “Onder zijn bezielende leiding behaalde de KPJ in die dagen veel medailles op de jaarlijkse kringsportdagen. Herman kon de techniek goed uitleggen en wist zijn atleten goed te motiveren. Zonder hem had ik nooit 1.80 meter hoog en meer dan 7 meter ver gesprongen. Ook als coach van het handbalteam verbeterden de prestaties zienderogen”, zo weet een van zijn ‘pupillen’ van toen. 

De laatste jaren was Herman minder vaak te zien op sportpark Soetendaal c.q. Vierlingsbeek. Dat had niks te maken met zijn verhuizing naar Helmond, waar hij samen met zijn vrouw Jeanette, dochter Yvonne en schoonzoon Arjan Sport Lavit runde, maar alles met de ziekte van Parkinson. Die diagnose kreeg hij 6,5 jaar geleden, vlak na de feestelijke opening van zijn sportmedische groothandel in Helmond, waarna het met zijn gezondheid stap voor stap minder werd en hij in de nacht van vrijdag op zaterdag op 66-jarige leeftijd de strijd tegen deze vreselijke ziekte opgaf. 

Er is op woensdag 8 februari van 18.30 tot 19.30 uur een rouwbezoek mogelijk bij rouwcentrum Spierings, kamer ‘t Hoogeind, aan de Postelstraat 31 in Helmond. De crematiedienst vindt plaats op zaterdag 11 februari om 11.30 uur in crematorium Berkendonk in Helmond. Om drukte te spreiden, vraagt de familie aan belangstellenden van Volharding en andere betrokkenen uit Vierlingsbeek e.o. om de dienst via een livestream te bekijken. Hiervoor biedt Volharding de mogelijkheid om de livestream van de dienst gezamenlijk te bekijken. Belangstellenden zijn hiervoor vanaf 11.15 uur van harte welkom in de kantine van Volharding.