Er komt een onderzoek naar de toekomst van de kermis in Vierlingsbeek.
Er komt een onderzoek naar de toekomst van de kermis in Vierlingsbeek. Foto: Persfoto

Onderzoek naar toekomst kermis Vierlingsbeek: ‘Keuze samen maken’

Vierlingsbeek

De kermiscommissie gaat binnenkort een onderzoek houden naar de toekomst van de kermis in Vierlingsbeek. ‘Hoe willen de inwoners van Vierlingsbeek de kermis zien?’, zo luidt kort samengevat de centrale vraag van de enquête. ‘Aangezien de kermis vele mensen raakt en cultureel erfgoed is, vinden wij het van groot belang om de keuze over toekomstige invulling van de kermis samen te maken’, zo meldt ze in een schrijven aan de dorpsraad. Die schaarde zich dinsdagavond tijdens zijn reguliere vergadering unaniem achter het plan. 

De kermiscommissie gaat de inwoners naar hun mening vragen met behulp van een kort vragenformulier. De uitkomsten van deze enquête worden vervolgens gebruikt om een toekomstplan voor de Vierlingsbeekse kermis op te stellen, zo legde kermiscommissielid Koen Verstegen dinsdagavond tijdens de dorpsraadvergadering in Joffershof uit. 

Het plan komt niet zomaar uit de lucht vallen. De gemeente Land van Cuijk is momenteel bezig met het opstellen van haar toekomstig kermisbeleid. In 2023 krijgt Vierlingsbeek nog de kermis volgens de vertrouwde formule, maar voor de daaropvolgende jaren kan ‘het dorp’ kiezen: of de gemeente de kermisexploitanten laten contracteren, of de gemeente een financiële bijdrage laten leveren en vervolgens zelf een kermis/dorpsfeest organiseren.

Net zoals in veel andere dorpen staat de kermis in de huidige vorm ook in Vierlingsbeek onder druk. Vanwege de fors gestegen kosten is het voor zowel de gemeente als de kermisexploitant nog maar de vraag of het in de toekomst mogelijk is om het aanbod van attracties minimaal op het huidige niveau te houden. Daarbij is het maar afwachten of de bezoekers van de kermis bereid zijn de gestegen attractieprijzen te betalen. 

Groeningen koos er de afgelopen jaren voor de kermis niet meer door de gemeente te laten regelen, maar de organisatie hiervan zelf op zich te nemen. De gemeente levert hiervoor een financiële bijdrage en vervolgens is het aan de dorpsbewoners om hun eigen manier invulling te geven aan de kermis. Er zijn ook voorbeelden van dorpen waar het idee van kermisattracties meer losgelaten is. Daar wordt op een andere manier invulling gegeven aan het dorpsfeest. Met activiteiten voor jong en oud, met ruimte voor verbinding en gezelligheid tussen de dorpsbewoners. 

“We hopen dat veel inwoners de enquête invullen, zodat we een zo goed mogelijk beeld krijgen van de kermisbehoefte die in het dorp leeft”, vertelde Koen Verstegen. “Op basis van de uitkomsten van de enquête gaan we vervolgens een door het dorp gedragen kermisplan opstellen.” Tevens is de commissie op zoek naar mensen die mee willen helpen met het opstellen van het kermisplan of met de uitvoering van activiteiten rondom de kermis. 

De enquête, inclusief oproep, wordt binnenkort in het dorp verspreid. 

Wanneer precies en op welke manier dat gebeurt, is nu nog niet bekend. Daarover moet de kermiswerkgroep nog een besluit nemen. Dat zal vervolgens onder meer via deze website gecommuniceerd worden.