De oprichters van De Oude Schoenendoos. Links staand Harrie Kaanen, Piet Marcellis, burgemeester Van de Moosdijk (gast), Tonnie van Loon, Jan Hendriks, Loed Rongen, Jan van Uden. Zittend Ger Verhoeven, Henk de Wijse, Nico van de Hurk en Piet Lucassen.
De oprichters van De Oude Schoenendoos. Links staand Harrie Kaanen, Piet Marcellis, burgemeester Van de Moosdijk (gast), Tonnie van Loon, Jan Hendriks, Loed Rongen, Jan van Uden. Zittend Ger Verhoeven, Henk de Wijse, Nico van de Hurk en Piet Lucassen. Foto: De Oude Schoenendoos

Expositie Oude Schoenendoos in de startblokken

Vierlingsbeek

Ze zijn druk bezig met de voorbereidingen op hun jubileumexpositie in de Laurentiuskerk in hartje Vierlingsbeek. De vrijwilligers van De Oude Schoenendoos maken zich op voor de viering van het veertigjarig bestaan van de stichting. In de kerk worden komend weekend meer dan 120 historische foto’s en een aantal archeologische vondsten en oorlogsboeken tentoongesteld. “Maar we hebben ook een filmhoek ingericht waar interviews uit het archief van Jeu Bussers zijn te zien met lokale mensen die hun verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk kunnen mensen met ons in gesprek over ons werk en een demonstratie van ons werkprogramma van en voor de website www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl bijwonen.”

Maar daarmee is de koek nog niet op, vervolgt voorzitter Lucy Kusters. “Klopt. Want op zondag kunnen belangstellenden onder begeleiding de kerktoren beklimmen. Tevens verkopen we tijdens de openingsuren van de expositie het restant van de historische mokken van de PLUS-spaaractie. De entree is gratis, maar de consumpties, de mokken en de historische boeken zijn alleen tegen contante betaling verkrijgbaar. Er is in de kerk geen pinmogelijkheid.”

De Oude Schoenendoos heeft als doelstelling het openbaar en toegankelijk maken van cultureel en historisch materiaal, voornamelijk uit de voormalige gemeente Vierlingsbeek en omgeving. Elke vrijdagmiddag komen de vrijwilligers bij elkaar om foto’s te beschrijven in het collectieregistratiesysteem. Regelmatig schuiven mensen aan om te helpen bij het duiden van de personen, gebouwen en gebeurtenissen op de foto’s. De wekelijkse bijeenkomsten vinden plaats in de bibliotheek van Vierlingsbeek. De stichting verzamelt en beschrijft foto’s van de oude gemeente Vierlingsbeek waartoe zes dorpen behoorden, te weten: Groeningen, Vierlingsbeek, Overloon, Vortum-Mullem, Holthees en Maashees.

De stichting probeert ook op andere manieren inwoners in te zetten bij het duiden van de personen, gebouwen en gebeurtenissen op foto’s. Zo plaatst de stichting foto’s in het Dorpsblad Globaal en op deze website met het verzoek informatie over het onderwerp door te geven. “Ja, dat levert altijd wel reacties op”, weet Kusters. “Via onze website krijgen we ook regelmatig verzoeken en/of tips van mensen uit het buitenland. Die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een bepaalde foto of iemand op een foto herkennen. Ja, ik vind dat we waardevol werk doen. Want historische kennis heb je nodig om de wereld waarin we leven beter te kunnen begrijpen. Als je niet weet hoe het was, dan weet je ook niet waarom het nu zo is.”

De jubileumtentoonstelling is voor publiek te bezichtigen in het kerkgebouw aan het Vrijthof in Vierlingsbeek op zaterdag 19 november van 13.30-17.00 uur en zondag 20 november van 11.00-17.00 uur. 

Voorafgaand aan de opening wordt op zaterdag 19 november op het Vrijthof een fotobord van verzetsstrijder Antoon Schrader onthuld in het bijzijn van familieleden. De onthulling vindt plaats om 12.00 uur, waarna er een bijeenkomst is in het kerkgebouw, waarbij dochter Mariette Schrader een toespraak houdt. Vervolgens verricht burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Land van Cuijk om 13.00 uur de officiële opening van de jubileumtentoonstelling van De Oude Schoenendoos.