Kerkstraat (nu Spoorstraat ) in 1905.
Kerkstraat (nu Spoorstraat ) in 1905. Foto: De Oude Schoenendoos

Oude foto

Oude foto

Stichting De Oude Schoenendoos beschikt over een enorm aantal foto’s. Bij veel foto’s ontbreken echter de gegevens. In deze rubriek wordt gezocht naar meer informatie bij de afgebeelde foto. Bij het doorgeven van de informatie graag het nummer A 01520 doorgeven. 

Kerkstraat (nu Spoorstraat ) in 1905. Rechts met fraaie, hoge gevel een gebouw uit 1756, waarin tot 1925 een synagoge was gevestigd, later een slagerij. Achteraan de grote St.-Laurentiuskerk met haar zestig meter hoge toren, gebouwd rond 1500. Deze werd eind 1944 door oorlogsgeweld verwoest. Vooraan links was toentertijd een koperslagerij, daarnaast een café en hoeden- en pettenzaak en vervolgens een fijne was- en strijkinrichting van het ‘Striekwiefke’. 

Stichting De Oude Schoenendoos heeft als doelstelling het openbaar en toegankelijk maken van cultureel en historisch materiaal, voornamelijk uit de voormalige gemeente Vierlingsbeek en omgeving. Kijk voor meer informatie op www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl.

Op vrijdagmiddag zitten Jan Hendriks en Lucy Kusters in de bibliotheek in Vierlingsbeek om vragen te beantwoorden en foto’s te bekijken, van 14.30 uur tot circa 16.30 uur. Mensen die foto’s voor de website van de stichting hebben, kunnen die tijdens die wekelijkse bijeenkomst laten scannen. Ze krijgen hun foto’s na het scannen meteen weer mee. ‘Zo worden we steeds meer geïnformeerd over de geschiedenis van de oude gemeente Vierlingsbeek. Ook mensen uit de andere dorpen zijn welkom’, melden de vrijwilligers van De Oude Schoenendoos.