Lex Verdijk: "Enorm belangrijk om fysiek actief te blijven en goed op je voeding te letten."
Lex Verdijk: "Enorm belangrijk om fysiek actief te blijven en goed op je voeding te letten." Foto: Studio Zwartlidht

Neem deel aan minicursus ‘Vitaal en gezond ouder worden’

Vierlingsbeek

Wat is veroudering eigenlijk? Komt er straks een anti-verouderingspil? Hoeveel moet ik bewegen en wat kan ik het beste eten? In de gratis uit acht delen bestaande minicursus ‘Vitaal en gezond ouder worden’ praten Nederlandse topwetenschappers je bij over de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar veroudering. De minicursus biedt een mix van informatieve filmpjes, interessante feiten en cijfers en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

De gratis minicursus gaat vrijdag 23 september 2022 van start en is bedoeld voor een algemeen publiek zonder wetenschappelijke voorkennis. De minicursus is ontwikkeld door DuSRA-VOILA, het grootste samenwerkingsverband van experts op het gebied van veroudering in Nederland, onder wie ook ook oud-Vierlingsbekenaar dr. Lex Verdijk. Onze redactie legde hem een aantal vragen voor over het thema ‘Vitaal en gezond ouder worden’. 

Waarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan de minicursus?
“Zoals bij iedereen waarschijnlijk wel bekend, worden we met zijn allen steeds ouder. Om de maatschappelijke druk van die ‘vergrijzing’ op te vangen wordt het dan ook steeds belangrijker dat mensen zo lang mogelijk in goede gezondheid blijven en zelfstandig kunnen functioneren. En daar kan iedereen zelf een belangrijke bijdrage aan leveren. Naast informatie over veroudering en verouderingsonderzoek, geeft deze minicursus praktische tips waar mensen zelf mee aan de slag kunnen.”Is het alleen voor 55-plussers bedoeld? Zo ja, waarom?”Dat is wel de primaire doelgroep. Omdat veel van het onderzoek zich daarop richt; omdat dat een leeftijd is waarop mensen vaak merken dat bepaalde zaken ‘niet meer zo goed gaan als vroeger’. En omdat bewustwording erg belangrijk is en daar wil je ook niet te laat mee beginnen. Maar uiteraard zit er ook informatie in die interessant en relevant kan zijn voor mensen onder de 55, dus bij interesse, gewoon opgeven!”

Is de cursus alleen voor 55-plussers bedoeld? Zo ja, waarom?
“Dat is wel de primaire doelgroep. Omdat veel van het onderzoek zich daarop richt; omdat dat een leeftijd is waarop mensen vaak merken dat bepaalde zaken ‘niet meer zo goed gaan als vroeger’. En omdat bewustwording erg belangrijk is en daar wil je ook niet te laat mee beginnen. Maar uiteraard zit er ook informatie in die interessant en relevant kan zijn voor mensen onder de 55, dus bij interesse, gewoon opgeven!”

Wat is jouw rol binnen het onderzoek?
“Binnen het ‘DUSRA-VOILA’-project ben ik een van de projectleiders binnen een grootschalig interventieonderzoek. Daarbij gaan we 70-plussers met verschillende gezondheidsproblemen onderwerpen aan een programma met twaalf weken krachttraining en dagelijkse voedingsondersteuning. In Maastricht includeren we hiervoor mensen die onlangs een nieuwe knie hebben gekregen en gaan we onderzoeken of we met het trainings- en voedingsprogramma de spiermassa, spierfunctie en algehele gezondheid van hen kunnen verbeteren.”

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten? Want, ja, hoe doe je dat: vitaal en gezond ouder worden? Wat is daarvoor belangrijk?
“Het lijkt een open deur, maar het is echt enorm belangrijk om fysiek actief te blijven en goed op je voeding te letten. Het mooie is dat je lichaam tot op zeer hoge leeftijd in staat blijft om positief te reageren op allerlei trainingsprikkels. Zelfs kleine beetjes helpen daarbij; elke dag een stuk wandelen is echt al beter dan de hele dag zitten. Maar eerlijk is eerlijk: wil je achteruitgang verder terugdringen, dan moet je ook een bepaalde intensiteit halen bij je activiteiten. In de cursus zitten een aantal tips om dat te doen, en dat geldt ook voor waar je op moeten letten qua voeding. In deel vijf ben ik aan de beurt om hier iets over te vertellen.”

Je werkt op de universiteit van Maastricht. Wat doe je daar precies?
“Binnen mijn onderzoeksgroep richten we ons in brede zin op de rol van fysieke inspanning en voeding in het behouden en verbeteren van spiermassa en spierfunctie. Daarbij kijken we veel naar de effecten van veroudering op de spieren en het fysiek functioneren; en wat je daartegen kunt doen. Hetzelfde doen we ook bij verschillende patiëntengroepen: hoe herstel je zo snel mogelijk na een operatie? Wat kun je doen om spierverlies bij kanker of na kankerbehandeling tegen te gaan? Enzovoorts. Maar ook meer algemene vragen worden onderzocht en daarvoor bestuderen we ook gezonde jongeren of zelfs topsporters. Enkele voorbeelden: welk type eiwit in de voeding is het beste om je spieren optimaal te laten herstellen na inspanning? Is dat anders voor bijvoorbeeld plantaardig of dierlijk voedsel? En hoe zit dat met eiwit uit bijvoorbeeld insecten? Hoeveel moet je dan eten en is dat verschillend voor mannen of vrouwen, sporters of niet-sporters? Het leuke is dat we die algemene informatie vaak ook weer kunnen vertalen naar de situatie bij bijvoorbeeld oudere mensen, zodat het voor een zo groot mogelijke groep in de samenleving relevant is.”

Meer informatie en aanmelden via https://www.leydenacademy.nl/vitaaloud

Dr. Lex Verdijk is werkzaam als universitair hoofddocent bij de vakgroep Humane Biologie van Maastricht University. Hij is nauw betrokken bij onderzoek en onderwijs rondom de rol van beweging en voeding in de adaptatie van spiermassa en spierfunctie.  

Voor meer informatie over zijn  werkzaamheden klik hier.