Johan Jansen: "Mijn doel is om minimaal 2000 euro op te halen met Naar de Top voor KiKa."
Johan Jansen: "Mijn doel is om minimaal 2000 euro op te halen met Naar de Top voor KiKa." Foto: eigen foto

‘Vierduizenders beklimmen voor KiKa’

Vierlingsbeek

Johan Jansen (44) gaat zich na de edities van 2012, 2014 en 2015 ook dit jaar weer inzetten voor Naar de Top voor KiKa. “Ik wil mijn tijd en energie graag gebruiken om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa, zodat zij een verschil kunnen maken in de levens van veel kinderen die met de verschrikkelijke ziekte kanker worden geconfronteerd”, meldt de oud-Vierlingsbekenaar, die anno 2022 samen met zijn gezin in Veldhoven woont. Onze redactie stelde hem een aantal vragen over zijn KiKa-uitdaging.

Ja, Johan. Op de eerste plaats. Hoe is het met jullie in Veldhoven? Hoelang wonen jullie er al en hoe gaat het met jullie? Hebben ook de kinderen hun draai gevonden?
“Wij wonen nu alweer zo’n 2,5 in Veldhoven en dat bevalt eigenlijk erg goed. Na een jaar te hebben gehuurd, hebben we in 2020 een mooi huis aan de rand van Veldhoven kunnen kopen. Onze drie kinderen Rosalie (14), Julian (12) en Féline (4) hebben een fijne school en hun draai met vriendjes en vriendinnetjes helemaal gevonden.”

Missen jullie Vierlingsbeek nooit? Of komen jullie er nog weleens?
“Wij hebben zo’n acht jaar heel fijn gewoond in Vierlingsbeek en dan mis je na zo’n lange tijd ook wel het een en ander als je naar de ‘grote stad’ verhuist. De saamhorigheid en betrokkenheid van de mensen in het dorp en de mooie landelijke omgeving missen we zeker! We komen zo nu en dan terug in Vierlingbeek, vooral omdat Rosalie en Julian hun vroegere vrienden en vriendinnen nog graag zien, bijvoorbeeld bij het jaarlijkse klassenfeest. Helaas lukt het vanwege de drukke agenda’s niet meer om vaak af te spreken.”

Naar de Top voor Kika. Wanneer en waar gaat het plaatsvinden?
“Samen met nog tien anderen ga ik in juli van dit jaar een week naar de Zwitserse Alpen, voor het beklimmen van – indien haalbaar – meerdere vierduizenders. Aan het einde van de week reizen we vervolgens af naar de Franse Alpen om daar – als de omstandigheden ons gunstig zijn gezind – het dak van de Alpen te beklimmen: de Mont Blanc.”

Voor de mensen die het niet weten. Wat is naar de Top voor Kika precies?
“Naar de Top voor KiKa is een stichting uit Venray die als sinds 2011 klimexpedities organiseert in Italië, Zwitserland en Schotland. Samen met meer dan honderd enthousiaste deelnemers haalde Naar de Top voor KiKa in tien jaar tijd ruim 800.000 euro op. Eén miljoen euro lijkt haalbaar als we er in 2022 nog een laatste keer met z’n allen voor gaan. En het belangrijkste: 100 procent hiervan komt ten goede aan de stichting KiKa, waarmee onderzoek naar neuroblastoom wordt gefinancierd. Meer informatie hierover is te vinden via de link Naar de Top voor KiKa.”

Is er een speciale reden voor dat je aan deze KiKa-uitdaging deelneemt?
Ja! Ik, en ik denk iedereen, kent wel iemand die te maken heeft of heeft gehad met die vreselijke ziekte kanker. En daarom wil ik mijn tijd en energie graag inzetten om zoveel mogelijk geld in zamelen voor KiKa, zodat zij een verschil kunnen maken in de levens van veel kinderen die met de ziekte kanker worden geconfronteerd. Naar de Top voor KiKa is voor mij dé stimulans om in beweging te komen voor het belangrijke werk wat KiKa doet, nu al om geld in te zamelen en straks in de bergen.”

Heb je er extra voor getraind? Zo ja, hoe en waar?
“De meeste mensen uit Vierlingsbeek zullen wellicht nog wel weten dat sporten voor mij iets is wat ik altijd al graag doe! Maar om fit aan de start te verschijnen in juli, doe ik er zeker nog een tandje bij de komende maanden. Met regelmatig buiten hardlopen, wielrennen en wat krachttraining ben ik ervan overtuigd dat het aan mijn fysieke gesteldheid niet meer kan liggen.”

Je hebt aan eerdere edities deelgenomen. Vindt die naar de Top voor KiKa-uitdaging elke keer op dezelfde berg plaats? Of hoe werkt dat?
“De klimweek vindt altijd plaats in de Zwitserse of Franse Alpen. We kiezen dan voor een specifiek klimgebied, waar we vanuit verschillende berghutten goede acclimatisatiewandelingen kunnen maken en een aantal mooie vierduizenders kunnen beklimmen. Zo heb ik onder andere vanuit Saas-Fee in het Zwitserse kanton Wallis, Zinal in Wallis en de Zwitserse gemeente Grindelwald in de regio Berner Oberland geklommen. Voor dit jaar hebben we dus ook de Mont Blanc op de planning staan; met zijn bijna 5000 meter de hoogste berg van de Alpen.”

Het is een sponsortocht. Hoeveel geld wil je ophalen en hoe kunnen mensen je sponsoren?
“Dat is inderdaad het belangrijkste onderdeel! Dit is een sponsortocht, bedoeld om zoveel als mogelijk geld op te halen voor KiKa. Als tegenprestatie en om KiKa zoveel als mogelijk onder de aandacht te brengen, ga ik vierduizenders beklimmen. Leuk om te vertellen is dat Vierlingsbeek al eerder actief is geweest in sponsoring, onder meer met De Bekse Bruggenloop en met een schoolbrede actie van Laurentuishof. Mijn doel is om minimaal 2000 euro op te halen, maar ik ga natuurlijk voor meer! Iedereen kan mij heel simpel sponsoren door een bedrag naar keuze te doneren via de volgende link: Doneren voor KiKa.”

Wil je nog iets tegen de mensen in Vierlingsbeek-Groeningen zeggen?
“Ontzettend leuk om via deze website de kans te krijgen om te schrijven hoe het met ons gaat en wat ik ga doen met Naar de Top voor KiKa. Vierlingsbeek en Groeningen en hun  inwoners hebben een warme plek in ons hart gekregen! Ik wens jullie alle goeds toe voor 2022.”

Boven op de top....
Wat een plaatje....
Bezig met het beklimmen van Alpentoppen...
Een eerdere editie van Naar de Top voor KiKa: de top is gehaald.