Ook piloot John Booker overleefde de vliegtuigcrash in november 1943.
Ook piloot John Booker overleefde de vliegtuigcrash in november 1943. Foto: Familie Booker

Familieleden en fly-by bij onthulling informatiebord crash bommenwerper WOII

Vierlingsbeek

Ze zijn er maar druk mee, de leden van de werkgroep Bej de Watermeule. De onthulling van het informatiebord bij de crashplek van de Amerikaanse bommenwerper B-17G Flying Fortress nummer 42-39831, neergehaald op 5 november 1943 op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg, trekt ook internationaal de aandacht. Bijna dertig familieleden van de tien bemanningsleden van toen wonen de ceremonie op zaterdag 10 september vanaf 14.00 uur bij. “Ze komen voor de onthulling speciaal over vanuit de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Ja, daar zijn we, na een intense speurtocht naar familie, best wel trots op”, zegt Leo Janssen namens de werkgroep. 

Het wordt een feestelijke bijeenkomst, vervolgt hij. “Vandaar ook dat er geen kransen worden gelegd. Voordat het vliegtuig crashte, wisten alle tien de bemanningsleden namelijk voortijdig het vliegtuig te verlaten. Een van hen wist te ontsnappen. De negen anderen werden direct door de Duitsers gearresteerd en naar gevangenkampen in het oosten van Duitsland gebracht. Ze hebben de Tweede Wereldoorlog allemaal overleefd. Een van hen, piloot John Booker, leeft zelfs nog. Hij is nu 102 jaar. We hopen dat ook hij, ondanks zijn hoge leeftijd, alsnog de oversteek naar Vierlingsbeek gaat maken. Dat zou natuurlijk de kers op de taart zijn.”


De 102-jarige John Booker. Foto: familie Booker. 

Naast speeches en andere voordrachten, staan er ook een aantal muzikale intermezzo’s – altijd een belangrijk onderdeel bij dergelijke ceremonies - op het programma. Onder meer van een delegatie van de plaatselijke harmonie De Herleving, maar ook van familieleden van Wilson Park Todd, een van de andere bemanningsleden, twee Amerikaanse profmuzikanten, die het Amerikaanse volkslied zullen vertolken. Tevens hebben zich hoogwaardigheidsbekleders van de NAVO en de Amerikaanse ambassade en leden van het college van B en W van de gemeente Land van Cuijk aangemeld voor de ceremonie. Ook zij zullen tijdens de bijeenkomst een speech houden. 

Bijzonder zijn bovendien de verhalen van toen die worden verteld. Van Piet Kaanen, een van de ooggetuigen van de vliegtuigcrash op 5 november bijvoorbeeld, en van Hans Bruijsten over het dagboek van zijn vader Sil, waarin ook over de crash wordt verhaald. Tevens maakt piloot Ralph Aarts in een Spitfire als eerbetoon aan de toenmalige bemanning (en alle andere bevrijders van toen) een fly-by.

Na afloop van de ceremonie bij de watermolen wordt, na een korte wandeling onder muzikale begeleiding van doedelzakspelers, rond 15.30 uur het informatiebord onthuld nabij de crashplek, op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg in Vierlingsbeek. Dit bord toont onder meer getuigenverslagen, technische verslagen over de toedracht, foto’s en tekeningen. Bij het bord wapperen tijdens de ceremonie de vlaggen van de NAVO, Verenigde Staten, Vierlingsbeek en Nederland.

Na de officiële onthulling van het informatiebord en het spelen van de Last Post en het Nederlandse en het Amerikaanse volkslied, vindt voor genodigden bij ‘buurman’ R&R van Rens Boomkwekerijen een samenzijn met koffie en vlaai plaats. Zowel bij de watermolen als bij de crashplek zijn tevens een aantal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen.

Belangstellenden zijn die middag van harte welkom bij zowel de ceremonie bij de watermolen aan de Grotestraat als vervolgens bij de onthulling van het informatiebord op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg. Voor parkeerplekken volg ter plekke de speciaal voor deze ceremonie geplaatste P-borden en/ of de instructies van de aanwezige verkeersregelaars.

Voor meer informatie over de onthulling mail luchtoorlogwo2boxmeer@ziggo.nl