De bemanning van de gecrashte B17-G.
De bemanning van de gecrashte B17-G. Foto: Familiefoto

Subsidies dorpsraad voor leefbaarheidsinitiatieven

Algemeen

De werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de (voormalige) gemeente Boxmeer ontvangt de maximale subsidie van 500 euro van de dorpsraad in Vierlingsbeek. Dat besloot de dorpsvertegenwoordiging dinsdagavond tijdens haar reguliere vergadering.

De eenmalige bijdrage is bedoeld voor het ontwerpen en de vervaardiging van een nieuw informatiebord ter herinnering aan de crash van een Amerikaanse bommenwerper (B-17G) op 5 november 1943, waarbij alle tien de bemanningsleden het toestel vóór de crash tijdig wisten te verlaten. Het bord wordt geplaatst op de hoek Sleybergweg/Warmeerweg. De officiële onthulling van het informatiebord vindt, onder meer in het bijzijn van nabestaanden van de Amerikaanse bemanning, plaats op zaterdag 10 september 2022 om 14.00 uur.

Het project draagt als naam ‘Bej de Watermeule’. Deze naam werd op de dag van de crash door de Vierlingsbeekse bevolking genoemd als aanduiding van de plek van de vliegtuigcrash. Met het informatiebord wil de werkgroep onder meer de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog voor de huidige, maar vooral ook voor de toekomstige generaties en inwoners van Vierlingsbeek e.o., levend houden en tevens de vliegtuigcrew eren die voor onze bevrijding vocht. Rondom de onthulling vindt een speciaal programma plaats bij de watermolen.

Ook de organisatie van de Family Obstacle Run, die op zondag 18 september de sportieve uitdaging voor jong en oud wil eindigen met een te huren ‘spectaculaire’ Tobbedansbaan, mag 500 euro tegemoetzien. Dat geldt ook voor de kermiscommissie, die eenzelfde bedrag ontvangt voor haar idee om samen met de basisschool een kleurplatenwedstrijd op touw te zetten. De werkgroep Dorpsquiz ‘k Wèt’t ontvangt 400 euro van de dorpsraad als bijdrage in de organisatiekosten, zoals de prijzen en het drukwerk. Deze werkgroep organiseert voor de vierde keer de dorpsquiz in Vierlingsbeek/Groeningen. Teams van tien tot twintig personen strijden om de eer tijdens een interactieve quiz en de uitslag wordt bekendgemaakt op zaterdag 24 september, de finale-avond.

Alle vier de activiteiten voldoen volgens de dorpsraad in meer of mindere mate minimaal aan het doel om de leefbaarheid van het dorp of een wijk of een deel ervan te stimuleren. Ze zorgen tevens voor ‘reuring’ in het dorp. Wél gaat de dorpsraad voorwaarden aan de subsidieverstrekking verbinden, zoals de vermelding dat de initiatieven mede mogelijk zijn gemaakt door een bijdrage van de dorpsraad uit het leefbaarheidsbudget. De dorpsvertegenwoordiging wil bovendien achteraf graag een financiële verantwoording van de aanvragers ontvangen.

Tevens krijgt de kermiscommissie het verzoek om voor de oudere basisschoolgroepen geen kleurwedstrijd, maar een tekenwedstrijd over de kermis te houden. Want dat zou volgens oud-onderwijsman en dorpsraadlid Rein Verhoeven de fantasie van de kinderen meer prikkelen. De leukste kleurplaten en tekeningen zouden vervolgens geëxposeerd kunnen worden op het kermisterrein.

Voor meer informatie of eerdere berichten:

https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/93936/subsidieverzoek-voor-informatiebord-vliegtuigcrash

https://www.vierlingsbeek-groeningen.nl/evenementen/family-obstacle-run/

https://www.vierlingsbeek-groeningen.nl/evenementen/dorpsquiz-k-wett/

https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/94264/kermis-en-kroegentocht-sterker-beter-en-leuker-dan-ooit-tevoren