De bemanning van de gecrashte B17-G.
De bemanning van de gecrashte B17-G. Familiefoto

Subsidieverzoek voor informatiebord vliegtuigcrash

Vierlingsbeek

De werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO II in de (voormalige) gemeente Boxmeer heeft bij de dorpsraad van Vierlingsbeek een subsidieverzoek van 600 euro ingediend voor het ontwerpen en de vervaardiging van een nieuw informatiebord ter herinnering aan de crash van een Amerikaanse bommenwerper (B-17G) op 5 november 1943, waarbij alle tien de bemanningsleden het toestel vóór de crash tijdig wisten te verlaten. 

Het bord wordt geplaatst op de hoek Sleybergweg/Warmeerweg. De officiële onthulling van het informatiebord vindt, onder meer in het bijzijn van nabestaanden van de Amerikaanse bemanning, plaats op zaterdag 10 september 2022.

Het project draagt als naam ‘Bej de Watermeule’. Deze naam werd op de dag van de crash door de Vierlingsbeekse bevolking genoemd als aanduiding van de plek van de vliegtuigcrash. Met het informatiebord wil de werkgroep onder meer de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog voor de huidige, maar vooral ook voor de toekomstige generaties en inwoners van Vierlingsbeek e.o., levend houden en tevens de vliegtuigcrew eren die voor onze bevrijding vocht. Rondom de onthulling vindt een speciaal programma plaats bij de watermolen.

De werkgroep is momenteel in samenspraak met de familie Kaanen als eigenaar van de watermolen druk bezig met de precieze invulling ervan.

Bij Hoeve De Knol in Holthees onthulde de werkgroep onlangs tijdens een bijzondere ceremonie een informatiebord waarop in woord en beeld aandacht wordt besteed aan twee vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog

Voor meer informatie zie ook:

https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/93197/-verhalen-vader-sil-levend-ho

https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/92466/oproep-getuigen-vliegtuigcras

Vliegtuigcrashes WOII herdacht in Holthees (TV) - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)