Erekransen bij het nieuwe informatiebord over de twee vliegtuigcrashes in WOII
Erekransen bij het nieuwe informatiebord over de twee vliegtuigcrashes in WOII Foto: Persfoto

‘Eerbetoon aan jonge vliegtuigcrew die voor bevrijding vocht’

Regio

Bij Hoeve De Knol in Holthees is zaterdagmiddag tijdens een bijzondere ceremonie een informatiebord onthuld waarop in woord en beeld aandacht wordt besteed aan twee vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog. Onafhankelijk van elkaar stortten in die oorlogsjaren op nog geen zestig meter van elkaar twee vliegtuigen neer.

Het betreft een bommenwerper, een ‘Wellington’, van de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk, die in 1943 in het bos neerstortte, en een in 1945 gecrashte Mustang-jager van de Amerikaanse luchtmacht. Alle bemanningsleden van de bommenwerper en ook de piloot van de jager kwamen daarbij om het leven. 

Tijdens de bijeenkomst werd onder toeziend oog van onder meer familieleden uit Engeland  stilgestaan bij de vlucht die beide bemanningen maakten om hun bijdrage te leveren aan de bevrijding van Europa en de Duitse overgave. Ook werden speeches gehouden en kransen en bloemen gelegd om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen. Tevens konden de aanwezigen genieten van een fly-by van een historisch Harvard-vliegtuig, dat vanuit de lucht een eresaluut bracht aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en speciaal aan de jonge bemanningen, de soldaten waren allemaal dertig jaar of jonger, van de twee in Holthees gecrashte vliegtuigen. 

“Dit infobord is geplaatst om de herinnering aan deze twee tragische gebeurtenissen levend te houden, zeker ook richting de toekomstige generaties. Deze mannen hebben ertoe bijgedragen dat we al bijna tachtig jaar in vrede kunnen en mogen leven. In de huidige tijd, met de oorlog in Oekraïne, een zwaarwegend begrip”, vertelde Leo Janssen van de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII in de gemeente Boxmeer na de onthulling van het informatiebord, dat aan de ene kant verhaalt over de crash van de bommenwerper en aan de andere zijde over het neerstorten van de jager.  

“Het is een eerbetoon aan de jonge vliegtuigcrew die voor onze bevrijding vocht. Dat mogen we nooit vergeten”, stelde gepensioneerd Luchtmacht-piloot Joop Hendrix.

Binnenkort is op deze website een tv-verslag van de bijeenkomst te zien. 

Speeches voorafgaand aan de onthulling.
Onthulling in het bijzijn van familieleden...
De Last Post....
Een beschrijving van een van de vliegtuigcrashes
Militaire voertuigen uit WOII waren ook aanwezig.
Bloemen leggen op de crashplek.
Fly-by van Harvard-vliegtuig als eerbetoon.
Leo Janssen aan het woord voor de onthulling.
Erekransen voor de gecrashte militairen.
Bloemen leggen op de crashplek.
Stille getuigen.