De boomkikker verdween uit de Maasheggen door het verlies aan geschikt leefgebied
De boomkikker verdween uit de Maasheggen door het verlies aan geschikt leefgebied Foto: Persfoto

Herintroductie boomkikker in Maasheggen

Regio

De boomkikker kwam in het verleden verspreid voor in het oosten van Noord-Brabant, onder andere in de Maasheggen. De soort verdween echter door het verlies aan geschikt leefgebied. In opdracht van provincie Noord-Brabant, en in samenwerking met terreineigenaren wordt het leefgebied in de Vilt en de Maasheggen hersteld door het uitvoeren van inrichting- en beheermaatregelen. Aangezien het voor de boomkikker onmogelijk is om vanuit andere populaties de herstelde leefgebieden te bereiken, is ervoor gekozen de soort een handje te helpen. 

Tijdens de lezing van Jeroen van Leeuwen wordt de ecologie van de soort besproken, waarbij de eisen van de soort aan zijn leefgebied aandacht krijgen. Ook de stappen in het herstel worden toegelicht aan de hand van onderzoek en ervaringen uit andere populaties in Noord-Brabant. Jeroen van Leeuwen is werkzaam bij ecologisch adviesbureau Natuurbalans - Limes Divergens en coördineert de inspanningen om de soort te herstellen in de Vilt en Maasheggen. 

Deze twee uur durende lezing wordt georganiseerd op 13 april door IVN De Maasvallei. Belangstelling? Meld je dan voor 10 april aan bij Angeline Aben, telefoon 0485-383207, of via ivndemaasvallei_educatie@outlook.com. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. De IVN-lezing vindt plaats in MFC Het Kruispunt, Kerkplein 6 in Beugen en begint om 20.00 uur. 

De boomkikker verdween uit de Maasheggen door het verlies aan geschikt leefgebied.