Tijdens de Fabelroute door Oeffelt en Beugen worden worden vijftien eigentijdse fabels verteld.
Tijdens de Fabelroute door Oeffelt en Beugen worden worden vijftien eigentijdse fabels verteld. Foto: Persfoto

Nieuwe fietstochten door Maasheggen

Regio

Twee nieuwe fietsroutes in en rondom het Maasheggenlandschap zijn onlangs gelanceerd: de Fabelroute en het Duvelsklökske van Sambeek. Beide routes brengen bekende volksverhalen uit de streek tot leven. Ze zijn ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau, in samenwerking met het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk en storytellers van de Breda University of Applied Sciences.

De avontuurlijke fietsroutes door het Maasheggenlandschap en (deels) De Vilt lopen langs bestaande fietsknooppunten. De routes zijn als gratis brochure verkrijgbaar bij Toeristische Informatiepunten en ondernemers in het Maasheggengebied. De routes staan bovendien op zowel de vernieuwde website maasheggenunesco.com als op routesinbrabant.nl.

Fabelroute (Beugen/Oeffelt)
Tijdens de vijftien kilometer lange fietsroute door het noordelijke deel (Oeffelt en Beugen) van Unesco-biosfeergebied De Maasheggen worden vijftien eigentijdse fabels verteld. Met een hoofdrol voor dieren en planten die daadwerkelijk in de natuurrijke omgeving van De Maasheggen en De Vilt voorkomen. Verspreid over de route staan panelen met een QR-code, waarbij je na het scannen met een mobiele telefoon spannende en leerzame fabels kunt beluisteren. De fabels zijn geschreven én ingesproken door schrijver Geurt Franzen uit Boxmeer. Dorpsgenoot Bart-Jan Baartmans heeft gezorgd voor de muzikale omlijsting van de ingesproken fabels.

Route Duvelsklökske (Sambeek/Vierlingsbeek e.o)
De Sint-Janstoren van Sambeek torent hoog boven het Maasheggenlandschap uit. Niet voor niets noemen de Sambekenaren de forse middeleeuwse toren ‘knoeper’. Ooit, tijdens een kerstnacht, danste volgens de verhalen een duivel rondom de torenspits. Tijdens een route van achttien kilometer door het Maasheggenlandschap, tussen Sambeek en Vierlingsbeek, zoeken de fietsers mee naar het klokje dat toen verdween.

Ook deze route is te vinden op de sites maasheggenunesco.com en routesinbrabant.nl.

De twee fietsroutes maken onderdeel uit van een groeiende collectie ‘Brabantse Sagen en Legenden’-belevingsroutes en worden door VisitBrabant zowel binnen als de provinciegrenzen gepromoot.