Liam Spikmans bij zijn aanstelling als kinderdirecteur, in gesprek met Janneke Kennis.
Liam Spikmans bij zijn aanstelling als kinderdirecteur, in gesprek met Janneke Kennis. Foto: Persfoto

Eerste kinderdirecteur voor Oorlogsmuseum Overloon

Regio

Naast de ‘grote’ directeur heeft Oorlogsmuseum Overloon sinds afgelopen zaterdag ook een kinderdirecteur. Het museum vond in Liam Spikmans (13) uit Eindhoven de perfecte kandidaat. Liam gaf tijdens de Nationale 5 mei-viering op televisie een indrukwekkende speech over vrijheid en zijn betrokkenheid bij verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum denkt met het aanstellen van de kinderdirecteur nog meer en beter aansluiting te vinden bij de jongere doelgroep. Voordat Liam werd aangesteld als kinderdirecteur maakte hij eerst nader kennis met onder meer museumdirecteur Erik van den Dungen.

Niet lang daarna volgde de eerste managementvergadering waarin werd gebrainstormd over de invulling van zijn rol en de onderwerpen waarmee hij aan de slag zou willen gaan om het museum kindvriendelijker te maken. Liam had samen met zijn ouders en broertje al veel voorwerk verricht en een heuse ‘heisessie’ in de natuur gehad. Hieruit kwamen vijftien bruikbare ideeën naar voren die op dit moment verder worden uitgewerkt.

Afgelopen zaterdag 19 november was het moment dan daar voor de officiële aanstelling van Liam als kinderdirecteur van Oorlogsmuseum Overloon. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Vriendendag in het museum. Nadat Liam zich uitgebreid had voorgesteld aan het aanwezige publiek en met trots zijn eerste ideeën had gepresenteerd, kreeg hij uit handen van de grote directeur zijn eigen museumpolo met naambadge en een sjerp met daarop de titel ‘kinderdirecteur’ uitgereikt. Liam is daarmee de eerste kinderdirecteur sinds de opening van het museum in mei 1946.

Als verrassing had de kok van het museum één van de ideeën van Liam al uitgewerkt. Liam is namelijk erg benieuwd wat de mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog zoal aten. Zeker omdat veel producten niet te verkrijgen waren en vaak was het dan ook nog op de bon. Smaakt dat bijvoorbeeld, bloembollen? En wat aten ze nog meer? Speciaal voor deze dag had de museumkok crisis-cupcakes gemaakt. Cakejes van gedroogd fruit, bakmeel, thee, suiker en nog een paar ingrediënten die tijdens oorlogstijd soms toch zorgden voor een smakelijke traktatie. Liam mocht als eerste proeven en keurde de cake goed. De cakejes worden tijdens de kerstvakantie gratis aangeboden aan bezoekers die ook nieuwsgierig zijn naar de smaak.

Liam barst van de ideeën en wil graag andere kinderen en jongeren hierbij betrekken. Liam zijn eigen woorden waren dan ook: “Ik ga heel erg hard mijn best doen en hoop hierin vele andere kinderen te betrekken. We kunnen er zo hopelijk voor zorgen dat niet de ouders zeggen ‘kom we gaan een dagje naar Oorlogsmuseum Overloon’, maar dat de kinderen dat juist tegen hun ouders zeggen.”