De Amerikaanse Chaffee-tank uit WOII arriveert in Overloon.
De Amerikaanse Chaffee-tank uit WOII arriveert in Overloon. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Eyewitness Event bij Oorlogsmuseum Overloon

Regio

Bij Oorlogsmuseum Overloon vindt op zaterdag 15 en zondag 16 oktoberhet nieuwe Eyewitness Event plaats. De naam van het event is mede gekozen als eerbetoon aan het Eyewitness Museum in Beek, dat vorig weekend voorgoed zijn deuren sloot. 

Oorlogsmuseum Overloon neemt een deel van de collectie over van het Beekse museum. Vrijdag zijn de grote stukken aangekomen in Overloon. Bijzonder is dat een aantal van deze stukken onderdeel uitmaken van de displays tijdens het evenement volgend weekend. 

Vrijdag arriveerden onder meer een Pak 38, een M1 57-mm-geschut en een M24 Chaffee in Overloon. Met een dieplader werden deze stukken vanuit het Limburgse Beek vervoerd naar het Brabantse museum. Voordat deze objecten een plek krijgen in het museum, zullen ze onderdeel uit gaan maken van het Eyewitness Event. 

De twee artilleriestukken zullen te vinden zijn in Amerikaanse en Duitse stellingen in het museumpark en de Chaffee-tank zal alvast een plek krijgen in het museum. De Pak 38 is een Duits anti-tankkanon en de M1 57-mm een Amerikaans anti-tankkanon, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De M24 Chaffee is een lichte Amerikaanse tank die tijdens en na WOII werd gebruikt.

Tijdens het Eyewitness Event op 15 en 16 oktober presenteren meer dan driehonderd zogeheten re-enactors, afkomstig van zo’n twintig Living History-groepen, zich aan bezoekers tegen de historische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen door Duitse en geallieerde kampementen en stellingen lopen en zien hoe de mannen en vrouwen leefden aan en achter het front. Beleving staat centraal, de geschiedenis komt tot leven in de professionele displays.

Twee keer per dag gaan de deelnemers het gevecht met elkaar aan in speciaal georganiseerde schijngevechten. Compleet met losse flodders, pyrotechniek en voertuigen. Speciaal voor het event worden er zelfs uit verschillende landen voertuigen naar Brabant gehaald. Zo zal onder meer een Sherman Firefly-tank uit Frankrijk deelnemen aan de schijngevechten.

Voor de jeugd is er een speurtocht uitgezet. De jonge bezoekers kunnen zich laten schminken, leren marcheren, telefoneren zoals men dit toentertijd deed, apparatuur uittesten en een parachute-harnas passen. Ook is er voor de liefhebbers een militaria-markt en kan er bij het vuurwapenteam een keer een echt wapen uit de Tweede Wereldoorlog vastgehouden worden. 

Kaarten voor het Eyewitness Event zijn online te koop via www.eyewitness-event.nl.