Tijdens Falcon Autumn traint de krijgsmacht samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties.
Tijdens Falcon Autumn traint de krijgsmacht samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Vredepeel thuisbasis grote militaire gevechtsoefening

Regio

Deze week is Falcon Autumn, een internationale gevechtsoefening van de 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando gestart. Tijdens Falcon Autumn worden, samen met militairen en helikopters van Duitsland, Polen en de Verenigde Staten, grootschalige luchtlandingsoperaties beoefend. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en 37 helikopters worden de komende drie weken op verschillende locaties in Nederland ingezet, waarbij de basis in Vredepeel de thuisbasis zal zijn van deze oefening.  

Defensie geeft aan dat helikopters hoorbaar en zichtbaar zijn in de omgeving van de kazerne. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met zaterdag plaats en bij de vliegroutes van en naar de Luitenant-generaal Bestkazerne worden omliggende woonkernen volgens Defensie zoveel mogelijk vermeden. ‘Tijdens Falcon Autumn laten we in Nederland zien dat we klaar staan om te beschermen wat ons dierbaar is. De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn’, meldt Defensie.

Op de website van Defensie is een speciale pagina over Falcon Autumn ingericht: Falcon Autumn informatiepagina | Defensie.nl
Ook is op deze website een nieuwsbericht over de start van deze oefening te vinden: Falcon Autumn nieuwsbericht 31 oktober | Defensie.nl

Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt, is het geen publiek evenement. Via de social mediakanalen van de Koninklijke Luchtmacht (Instagram: @koninklijkeluchtmacht en Facebook), de Luchtmobiele Brigade (Instagram en Facebook) en het Defensie Helikopter Commando (Twitter: @dhcluchtmacht) wordt het publiek uitgebreid geïnformeerd over de oefening.

Mensen die overlast/hinder van de oefening ondervinden, kunnen dat melden via het online klachtenformulier. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen.