Vanaf links: Berni en Stan Kusters, Teun Evers en Tian Simons.
Vanaf links: Berni en Stan Kusters, Teun Evers en Tian Simons. Foto: Persfoto

Tian en Teun kijken uit naar hun racedebuut: ‘We houden allebei van snelheid’

Sport

Tian Simons (15) en Teun Evers (14) zijn de nieuwste en jongste leden van Racingteam Kusters. De twee jongens zijn gek van auto’s en gaan binnenkort hun debuut maken in de juniorklasse van de Auto Sport Unie Zuid (ASUZ). Tijdens de autocross in Veulen op zondag 14 april zit Tian achter het stuur van hun Peugeot 106 Rally, op zondag 5 mei in Baarlo gevolgd door Teun. “Maar ondertussen moeten we wel de stoel naar achteren zetten”, grapt Berni Kusters, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf, “want Teun is een stuk langer dan Tian.”

Voordat ze aan de start van hun eerste officiële autocross staan, moet er echter nog heel wat gebeuren. Want hun racewagen is nog niet klaar. Onder meer de motor moet nog goed afgesteld worden en ook moet hun auto nog een kleurtje, de keuze is op felgeel gevallen, krijgen.  Ze zijn bijna elke avond hier om te sleutelen aan hun auto”, vervolgt Berni, die de twee leerlingen van Metameer Boxmeer helpt bij het mogelijk maken van hun racedroom en de auto beschikbaar stelde.

“Tian en Teun verdienen bij ons in de garage een zakcentje bij, het zijn twee handige en leergierige jongens die hun handen graag laten wapperen. Ze werken hard en hebben technisch inzicht. De crossauto hebben ze van ons gekregen omdat ze zo ontzettend goed hun best doen bij Autobedrijf Kusters. Het was voor hen een complete verrassing dat ze dit mogen doen. Ik heb dat eerst met hun ouders en met onze zonen Ron en Stan overlegd. Door samen met Ron en Stan aan hun eigen auto te werken, leren ze het vak van automonteur in de praktijk. De jeugd moet de kans krijgen om dit te leren. Je leert immers door te doen.”

Tian en Teun kijken uit naar hun eerste wedstrijden. Ze hebben van hun ouders toestemming gekregen om te gaan racen. Beiden zijn ook fan van de Formule I, in het bijzonder van Max Verstappen. “We houden allebei inderdaad van snelheid”, zegt Tian. “In een auto rijden is gewoon erg leuk, zeker als het hard gaat”, grijnst Teun, terwijl hij naar buiten kijkt. De plicht roept, er moet een auto van een klant gewassen worden. En daarna gaat het sleutelen aan hun bolide verder. Voorlopig zijn ze nog niet thuis. En ook de komend weken zullen T&T veelvuldig in de werkplaats van autobedrijf Kusters te vinden zijn.