Op de oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen ook vijf militairen begraven die in WOII  bij een crash in Vierlingsbeek om het leven kwamen.
Op de oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen ook vijf militairen begraven die in WOII bij een crash in Vierlingsbeek om het leven kwamen. Foto: Persfoto

Eerbetoon voor Canadese bevrijders (tv-reportage)

Vierlingsbeek

Op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven. Onder hen vele jonge Canadezen aan wiens leven zo abrupt een einde kwam.

Van hen kwamen er vijf op 3 april 1943 rond 23.20 uur bij de Lijnbraak (achter het huidige Vivara aan de Overloonseweg) in Vierlingsbeek om het leven bij een crash van een Handley Page Halifax II van het 405 Squadron.

De Canadese bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager, waarbij vijf van de zeven bemanningsleden omkwamen. De twee boordschutters wisten hun leven te redden, maar werden door de Duitsers gevangengenomen.  Om de bevrijders van toen eer te bewijzen, vindt op de begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg van 29 april tot en met 21 mei 2023 het evenement The Faces of Groesbeek gehouden. 

Onze tv-ploeg maakte een reportage van de opening van dit event. Met een link naar de crash in Vierlingsbeek. Klik op een van onderstaande links voor het bekijken van dit verslag.

Canadese bevrijders in de spotlights - YouTube