Piet Kaanen (midden), Leo Janssen (rechts) en Mike McDonnell, familielid van piloot William James McAlpine.
Piet Kaanen (midden), Leo Janssen (rechts) en Mike McDonnell, familielid van piloot William James McAlpine. Foto: Persfoto

Canadese bevrijders in de spotlights

Vierlingsbeek

Op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven. Onder hen vele jonge Canadezen aan wiens leven zo abrupt een einde kwam. Van hen kwamen er vijf op 3 april 1943 rond 23.20 uur bij de Lijnbraak (achter het huidige Vivara aan de Overloonseweg) in Vierlingsbeek om het leven bij een crash van een Handley Page Halifax II van het 405 Squadron.

De Canadese bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager, waarbij vijf van de zeven bemanningsleden omkwamen. De twee boordschutters wisten hun leven te redden, maar werden door de Duitsers gevangengenomen. 

Om de bevrijders van toen eer te bewijzen, vindt op de begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg van 29 april tot en met 21 mei 2023 het evenement The Faces of Groesbeek gehouden. Alle beschikbare foto’s (ruim 1700) zijn op standaards bij de graven geplaatst, waardoor deze jongemannen letterlijk een gezicht krijgen. De foto’s blijven tot en met 21 mei 2023 bij de graven staan. De begraafplaats is dagelijks geopend voor bezoekers. Vrijwilligers van de stichting Faces to Graves zijn tussen 10.00 en 16.00 uur aanwezig om informatie te geven over de begraafplaats en de mannen die daar begraven liggen.


Piloot William James McAlpine. 

‘Faces to Graves’ is een non-profitorganisatie, opgericht in 2015 en gevestigd in Groesbeek. Het doel is om een beeld te schetsen van alle soldaten op de Canadese oorlogsbegraafplaats door hun levensverhalen samen te stellen, bij voorkeur met een foto en eventueel met herinneringen van familie, een brief of ander aandenken. Dit werk wordt gedaan door vrijwilligers die hier vele uren van hun vrije tijd aan besteden. De levensverhalen worden voor het grote publiek beschikbaar gesteld op de website www.facestograves.nl in een digitaal monument als eerbetoon aan de Canadese soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Onze redactie was zaterdag (vandaag) bij de opening van de bijzondere expositie. Binnenkort volgt op deze website een tv-verslag van die bijeenkomst, met speciale aandacht voor de Canadese bemanning die op 3 april 1943 in Vierlingsbeek crashte. Als eerbetoon aan hen wordt door de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen WO2 in de gemeente Boxmeer/ Lijnbraak onder leiding van Piet Kaanen, Tonnie Ebben en Leo Janssen, als opvolger van de werkgroep Bej de Watermeule, over enkele maanden dicht bij de crashlocatie aan de Overloonseweg een informatiebord onthuld. Net zoals dat in september 2022 gebeurde op de hoek Warmeerweg/ Sleijbergweg in Vierlingsbeek. Toen voor de bemanning van een op 5 november 1943 neergehaalde Amerikaanse bommenwerper. Als eerbetoon aan hen die nooit meer thuiskwamen.

De Canadezen die bij de crash  in Vierlingsbeek overleden zijn piloot William James McAlpine, Howard McQueen (21), Floyd Edward Luxford (29), John Day White (21) en Joseph Walter Halikowski (21). Zij liggen allemaal begraven op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek, graven XVI F 7-10 en XVI F 13.

Voor meer informatie: www.facestograves.nl/


Bloemenhulde op de graven van de soldaten die in Vierlingsbeek het leven lieten.
Scouts leggen bloemen bij de graven.
Een minuut stilte.
Het gezicht bij een  van de vele graven.
Op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven.