Spelletjesliefhebber Henri Jans: "Het gaat om het sociale aspect en het hebben van een gezellige avond samen."
Spelletjesliefhebber Henri Jans: "Het gaat om het sociale aspect en het hebben van een gezellige avond samen." Foto: eigen foto

Spellenavond bij Vitaliteitscentrum Brabant op dinsdag 24 januari

Vierlingsbeek

Nu de drukke feestdagen weer zijn geweest, zijn de avonden in deze donkere dagen weer wat rustiger bij de meeste mensen. Een goed moment voor een spellenavond. Sinds de coronacrisis zijn gezelschapsspelletjes immens populair en kenden uitgevers hiervan een verkoopgroei van ruim 60 procent. Zowel jong als oud ging (meer) gezelschapsspelletjes spelen om de vele uren thuis te vullen. 

Inmiddels zijn er dan ook zoveel meer spellen dan alleen de welbekende Monopoly, Risk en Yathzee. Bordspellen, dobbelspellen, coöperatieve spellen (waarbij je samen het spel moet zien te verslaan) en partygames (vaak eenvoudige spellen die je met grotere groepen kunt spelen): er is voor ieder wel wat wils. Van simpele spelletjes die weinig uitleg en inzicht vergen en meestal niet al te lang duren tot zwaar strategische spellen,  die voor de échte spellenfanaten zijn en meestal een speelduur van een uur of meer hebben.

Henri Jans is 38 jaar, sinds ruim zeven jaar woonachtig in Vierlingsbeek en een fervent spelletjesliefhebber. “Het leuke aan spellen spelen vind ik om gezellig met anderen samen te zijn en onder het genot van een drankje de competitie met elkaar aan te gaan. Winnen is hierbij niet het belangrijkste, het sociale aspect en het hebben van een gezellige avond samen staan voorop Regelmatig spreek ik dan ook met vrienden af voor een spelletjesavond, maar het lijkt me leuk om ook eens met dorpsgenoten gezelschapsspellen te spelen. Dit bracht me op het idee een spellenavond te organiseren.”

Deze spellenavond vindt plaats op dinsdag 24 januari vanaf 19.00 uur in het sportcafé van Vitaliteitscentrum Brabant. De spellenavond is bedoeld voor alle leeftijden en voor zowel de échte spellenfanaten als mensen die gewoon onder het genot van een drankje en een praatje gezellig een niet al te moeilijk spelletje willen spelen. “Ik zal voor deze avond een aantal spellen meenemen, onder meer Regenwormen, Qwixx, Ticket to Ride, Carcassonne en Dixit, maar indien je zelf thuis nog een spel hebt dat je graag wilt spelen, dan mag je dat uiteraard ook meenemen. Graag zelfs!”, meldt Henri Jans. 

Interesse om deel te nemen aan de spellenavond? Stuur dan een mail naar vcbrabant@gmail.com of een WhatsApp naar 06- 34668887. De inloop is vrij, maar desondanks is het voor de organisatie wel handig om van tevoren ongeveer te weten hoeveel personen er komen.

“Bij voldoende opkomst op 24 januari is het de bedoeling om deze avond op regelmatige basis te organiseren en een WhatsApp-groep op te richten voor onderlinge afstemming wie er van plan zijn om te komen en wie er welke spellen mee zullen nemen”, zo besluit Wouter van Dongen namens Vitaliteitscentrum Brabant.