Van links naar rechts: Randy Nillesen, Jan Nillesen. Wouter van Dongen en Susan Nabuurs.
Van links naar rechts: Randy Nillesen, Jan Nillesen. Wouter van Dongen en Susan Nabuurs. Foto: Bram van Dongen

Vitaliteitscentrum Brabant nieuwe naam Concordia

Vierlingsbeek

Vitaliteitscentrum Brabant. Dat wordt de nieuwe naam van Zalencentrum Concordia, dat de komende weken en maanden wordt omgetoverd in een multifunctioneel vitaliteitscentrum, met onder meer een fysiotherapiepraktijk, fitnesscentrum, sportcafé en hotel/B&B. Afgelopen week werd de verkoop van het pand bekrachtigd door het zetten van een handtekening door Wouter van Dongen en Susan Nabuurs als nieuwe eigenaren en Jan Nillesen als voormalige eigenaar. 

Daarmee komt na twintig jaar een einde aan de naam Zalencentrum Concordia. ‘Positieve gezondheid’ staat centraal in Vitaliteitscentrum Brabant, vertelt Wouter van Dongen, mede-eigenaar van fysiotherapie en fitnesscentrum Van Dongen.

Ja, Wouter, waarom hebben jullie Concordia-pand gekocht?
“Al ruim 43 jaar levert Fysiotherapie Van Dongen fysiotherapeutische zorg voor Vierlingsbeek en omgeving. In 2012 zijn we verhuisd van een kleinschalige praktijk in de kelder op de Beekstraat naar het gezondheidscentrum aan de Merletgaarde. Deze verhuizing werd onder meer ingegeven door een toenemende vraag naar fysiotherapie. Na tien jaar met veel plezier gebruik te hebben gemaakt van de ruimte aan de Merletgaarde, moeten we concluderen dat we ook hier uit ‘ons jasje zijn gegroeid’. Door de ontwikkeling van onze praktijk kunnen we ons onderscheiden in de regio. Bovendien is er door de vergrijzing een toenemende vraag naar fysiotherapie en zijn we dankbaar dat mensen ons bijzonder makkelijk weten te vinden. Vanuit onze visie op gezondheid kunnen wij meer betekenen dan het leveren van fysiotherapeutische zorg. De overname van het fitnesscentrum in 2011 was hierin een eerste stap, het combineren van de fitness en fysiotherapie in een totaalconcept vitaliteit is een logisch vervolg. En wat is er dan mooier om midden in het centrum van Vierlingsbeek voldoende ruimte te hebben om het concept tot zijn recht te laten komen en mooie plannen voor de toekomst te ontwikkelen?”

Wanneer gaat de nieuwe naam in?
“De naam is gekoppeld aan het totaalconcept vitaliteit en dus ook aan de ingebruikname van het pand. Per 1 september 2022 zijn we operationeel in het nieuwe pand en zal het concept ook officieel zijn intrede doen.”

Waarom hebben jullie voor deze naam gekozen?
“Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Als je mensen vraagt wat het belangrijkste is in hun leven, dan is ‘gezond zijn’ het nummer 1-antwoord. Fysiotherapie richt zich vanuit haar oorsprong met name op het bewegend functioneren, maar wij willen zo graag meer betekenen. In de volledige context een positieve bijdrage leveren om iemand een fijn en waardevol leven te laten ervaren. Naast trotse inwoners van de provincie Brabant zijn ‘Met beide voeten op de grond’, ‘Brabantse gezelligheid’, ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ en ‘gemoedelijkheid’ voor ons enkele associaties die wij hebben met het woord Brabant. Dit past wat ons betreft perfect bij ons concept en zal exemplarisch zijn voor de sfeer zoals wij die graag willen creëren in ons vitaliteitscentrum.”

Wordt er nog wel carnaval in Concordia gevierd?
“De grote zaal zal volledig ingericht worden als een moderne sportruimte. In combinatie met de ruimtes eromheen hebben we veel te bieden. Van fysiotherapie tot fitness, van kinderfysiotherapie tot groepslessen, van zwangerschapsgroepjes tot manuele therapie en sportspecifieke revalidatie. Helaas is het hierdoor niet mogelijk om in de grote zaal carnaval te vieren. Uiteraard dragen wij het carnaval wel een warm hart toe en proberen wij onze bijdrage hieraan te leveren. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat het tijdens de carnavalsperiode extra gezellig is in ons sportcafé.”

Blijft Jan Nillesen (deels) gebruikmaken van het gebouw?
“Wij zijn tijdens het verkoopproces van het pand altijd respectvol met elkaar om blijven gaan en hebben ook op deze manier enkele afspraken gemaakt. Jan en Marij hebben aangegeven ons wegwijs te willen maken in het horecagedeelte. Wij hebben Jan aangeboden om nog geruime tijd gebruik te mogen maken van een gedeelte van de kelder ten behoeve van opslag.”

Positieve gezondheid, is dat de toekomst?
“Voor de volle honderd procent! Gezondheid niet als de ‘afwezigheid van ziekte of aandoening’, maar als ‘het vermogen om je aan te passen aan de gegeven omstandigheden en een positieve bijdrage te leveren aan een waardevol bestaan en een fijn leven’. Ik sta nog bijna dagelijks versteld van het zelfherstellend vermogen van het menselijk organisme. Het concept positieve gezondheid leert mensen vanuit eigen regie keuzes te maken om beter voor zichzelf te zorgen. Het concept positieve gezondheid is absoluut geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Ik zie de reguliere geneeskunde als belangrijk onderdeel binnen de positieve gezondheid.”

Mensen helpen fit te worden, fit te zijn en fit te blijven. Dat is en blijft je motto. Belangrijk in de huidige tijd?
“Dit motto hanteert onze praktijk al jaren en is zeker de laatste jaren alleen maar relevanter geworden. Het is een uitdagende tijd voor ons als mens om goed in balans te kunnen blijven bij de razendsnelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Dit blijkt zeker uit het enorme aantal mensen wat heden ten dage te maken heeft met burn-outklachten, chronische pijn, slaapproblemen of bijvoorbeeld angst- en paniekstoornissen. Wij behandelen niet alleen de klacht, maar belangrijker is dat wij de mens achter de klacht zien. Door echt goed naar iemand te luisteren kun je met de juiste kennis altijd een positieve verandering bewerkstelligen. Als mensen zich hierdoor fitter voelen en een fijner leven hebben, dan kun je ons als behandelaar ook niet blijer maken. In deze tijd ontkomen we er ook niet aan om welvaartsziektes als obesitas (zwaarlijvigheid), diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten te benoemen. Wat mij betreft sla je hier ook altijd de plank mis als je alleen de aandoening behandelt zonder de mens achter de aandoening te zien. Tot slot lever je door in je balans en fitheid te investeren ook een belangrijke bijdrage in het versterken van je immuunsysteem en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen waarvoor dat in deze tijd zou kunnen dienen.

Heb je nog andere plannen met het pand? Nieuwe concepten ofzo?
“Ja, ideeën genoeg! Maar er komt natuurlijk ook behoorlijk wat op ons af. Voor ons is het dus een mooie uitdaging om datgene waar we voor staan onszelf ook te gunnen. Als je iets doet waar je volledig achterstaat, geeft dat natuurlijk enorm veel energie. Maar ik weet vanuit mijn werkzaamheden als geen ander dat je ervoor moet waken dat je ook op deze manier geen roofbouw gaat plegen op je systeem. Wij richten ons in eerste instantie op fysiotherapie, fitness, diëtetiek en sportcafé. De functie van het sportcafé is ‘ontmoeten en verbinden’. Ik zie het voor me dat mensen na het sporten hier gezellig wat kunnen drinken, een opa met zijn kleindochter een potje schaak speelt, muzikale talenten elkaar ontmoeten rondom de piano, een vriendengroep een bordspel uit een grote spellenkast speelt en dat je uitkijkt op de jeu-de-boulesbaan die actief benut wordt. Ook het organiseren van creatieve of culinaire workshops behoort tot de mogelijkheden. Vanuit deze basis gaan we gevoel creëren voor wat nog aanvullend kan zijn binnen het totaalconcept.”

Heb je nieuw personeel nodig? Zo ja; wie of wat zoek je?
“Wij hebben een heel mooi en gevarieerd team van fysiotherapeuten. Susan is al onmisbaar in de bedrijfsvoering, maar zal ook nog nadrukkelijker aanwezig zijn in het nieuwe concept. Er zullen zeker mensen bij komen. In de komende periode gaan we ons oriënteren hoe we dit in gaan vullen. Wat we dan zoeken zijn mensen die enthousiast bij willen dragen aan het concept; of het nu in de horeca, in de fysiotherapie of in de fitness is.”

Het gebouw in het hart van het dorp krijgt met Vitaliteitscentrum Brabant een nieuwe bestemming. Je bent ongetwijfeld een trots man?
“Ja, uiteraard trots, maar vooral dankbaar dat we dit mogen gaan realiseren. Ik ben zelf geboren en getogen in Vierlingsbeek en voel een enorme betrokkenheid in het dorp. Ik zie dit echt als een unieke kans op een unieke plek om een nog grotere bijdrage te leveren aan de vitaliteit van medebewoners en dus ook aan de leefbaarheid in het dorp. Het voelt echt oprecht dat alles op een mooie manier samenkomt en dat er iets moois kan ontstaan.”

Waarom is gekozen voor de naam Vitaliteitscentrum Brabant?
“Omdat wij ervan overtuigd zijn dat niets ooit tot stand is gekomen zonder beweging, fysiotherapie een sterk product is en de fysiotherapeut dé specialist is op het gebied van bewegend functioneren, wij geloven in echte gezondheidszorg ten opzichte van de huidige ‘ziektezorg’, wij de noodzaak zien van ‘offline’ contact hebben, elkaar écht ontmoeten, wij aan willen sluiten bij het concept positieve gezondheid, wij op deze manier een bijdrage willen leveren om in deze regio een ‘blue zone’ te creëren, wij heel graag samenwerken met andere disciplines passend in deze visie en iedereen het verdient om gezien te worden en om goed voor zichzelf te zorgen. Een bezoek aan Vitaliteitscentrum Brabant is een investering met het allerhoogste rendement: jouw levenskracht, jouw vitaliteit!”

Een helder verhaal. Tot slot. Wil je nog iets anders kwijt over Vitaliteitscentrum Brabant?
“Jazeker. Onze nieuwe website is online en te bezoeken op www.vcbrabant.nl.”

Het zetten van de handtekening.
Met een ferme handdruk is de verkoop van Concordia beklonken.
Het logo van Vitaliteitscentrum Brabant.