Samen een wandeling maken, is een voorbeeld van hulp geven.
Samen een wandeling maken, is een voorbeeld van hulp geven. Foto: Pixabay

Werkgroep Zorg nú voor later wil vraag en aanbod koppelen

Vierlingsbeek

De werkgroep Zorg nú voor later is in 2019 opgericht in samenwerking met de gemeente Boxmeer, SWOGB (Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer) en de KBO Cluster Plus.

De werkgroep in Vierlingsbeek en Groeningen had vooral het principe dat als mensen willen zorgen voor later, dat senioren dat niet alleen kunnen, maar dat daar alle leeftijdsgroepen voor nodig zijn. Dat is dan ook de reden dat de werkgroep indertijd een enquête heeft uitgeschreven onder de gehele volwassen bevolking.

‘Het doel van deze enquête was om te weten te komen waar de mogelijke vragen voor hulp lagen en natuurlijk ook waar we de mogelijke hulpverleners konden vinden. Met de 400 ingeleverde enquêteformulieren waren wij als organisatie zeer tevreden’, zo meldt de werkgroep. ‘Nu, drie jaar later, kunnen we constateren dat corona ons niet geholpen heeft om het project positief te blijven uitrollen. We hebben in deze periode ook geconstateerd dat in onze dorpen mensen met een hulpvraag zelf vaak al een netwerk hebben’.

De werkgroep zelf ziet nog steeds de meerwaarde om met de gemeenschap te delen dat ze vraag en aanbod wil koppelen. ‘Ouderen blijven steeds langer in hun eigen huis wonen. Zij krijgen steeds meer behoefte aan hulp voor kleine dingen in en om huis. Wij zijn ervan overtuigd dat velen in onze gemeenschap iets kunnen en willen betekenen voor een ander. Het hulp vragen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Maar misschien helpt het als je je realiseert dat je met een hulpvraag altijd een beetje geluk weggeeft. Dit komt omdat de hulpgever dat heel graag wil doen voor een ander’

Voorbeelden van hulpgeven die eenvoudig door iedereen te doen zijn en niet veel tijd kosten. (zelfs door kinderen vanaf 10 jaar)

- De kliko aan de straat zetten;
- Een boodschap doen;
- Kijken of iemand hulp nodig heeft.

Voorbeelden die wat meer tijd vragen:
- Gezelschap houden;
- Samen een wandeling maken;
- Klussen in huis;
- Vervoer verzorgen naar de dokter;
- Klein tuinonderhoud;
- Helpen met de administratie;
- Oud papier wegbrengen.

De hulp die geboden wordt is gratis, met uitzondering van vervoer. Hiervoor wordt een vergoeding van minimaal 3,50 euro gevraagd. Bij meer dan 10 kilometer zijn de kosten 0,37 euro per kilometer.

‘Wij roepen iedereen die graag iets voor een ander wil betekenen op om dit via het mailadres zorgnuvoorlater@gmail.com bekend te maken. Hiermee lukt het ons beter om mogelijke vragen te koppelen aan de hulpvragen die wij binnen krijgen. De hulpvragers wijzen we erop dat ze van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 11.30 uur kunnen bellen met telefoonnummer 0478-792011’, zo besluit de werkgroep.