Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.
Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Foto: pixabay

Fakkeldragers en meer voor Bevrijdingsvuur gezocht

Vierlingsbeek

De werkgroep 4 mei van Dorpsraad Vierlingsbeek is door Stichting BING benaderd met de vraag of Vierlingsbeek ook wil deelnemen aan het Bevrijdingsvuur, dat op Bevrijdingsdag 5 mei door het Land van Cuijk naar het Oorlogsmuseum Overloon wordt gebracht. 

De werkgroep heeft de stichting laten weten ‘natuurlijk’ haar medewerking aan het Bevrijdingsvuur, hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid, te verlenen. “De bijdrage van ons dorp moet nog wel ingevuld worden en daarvoor zijn wij op zoek naar inwoners, jong en oud, die op 5 mei tijdens de stop van het Bevrijdingsvuur in ons dorp iets in het kader van vrede en vrijheid willen doen, bijvoorbeeld een gedicht voordragen of een passend muziekstuk ten gehore brengen. Maar andere ideeën zijn natuurlijk ook welkom. Ook zijn we op zoek naar fakkeldragers”, zo meldt Vincent Gerrits namens de werkgroep.

In de voormalige gemeente Boxmeer coördineerde stichting BING in de lustrumjaren voor de inwoners, via de dorp- en wijkraden, de Viering van de Vrijheid. Een onderdeel daarvan was om het Bevrijdingsvuur, dat in de nacht van 4 op 5 mei om 00.00 uur wordt ontstoken in Wageningen, via elke kern in de gemeente Boxmeer naar het oorlogsmuseum in Overloon te brengen. Het vuur wordt door lopers ’s nachts in Wageningen opgepikt en vervolgens lopend of rennend naar het  Land van Cuijk gebracht. Via de Maasbrug van Grave arriveert het vuur op 5 mei in de vroege ochtend in de per 1 januari 2022 ingestelde (door een fusie van de voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave) gemeente.

Via een nog nader uit te werken route ’bezoekt’ het Bevrijdingsvuur vervolgens alle kernen in het Land van Cuijk, om aan het einde van de middag te arriveren bij het Oorlogsmuseum Overloon.

Mensen uit Vierlingsbeek die een bijdrage willen leveren, wordt verzocht voor zondag 24 april contact op te nemen met Wim Verhofstad van de werkgroep 4 Mei van Dorpsraad Vierlingsbeek via wverhofstad@xs4all.nl of telefoon 06-5768.0399. 

Voor meer informatie over het Bevrijdingsvuur klik hier