Nederland staat op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Nederland staat op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Foto: pixabay

Ceremonie rond Bevrijdingsvuur bij vrijheidsboom

Vierlingsbeek

Het Bevrijdingsvuur, dat in de nacht van 4 op 5 mei om 00.00 uur wordt ontstoken in Wageningen, wordt op Bevrijdingsdag via elke kern in de gemeente Land van Cuijk naar het oorlogsmuseum in Overloon gebracht.

Het vuur wordt door lopers ’s nachts in Wageningen opgepikt en vervolgens lopend of rennend naar het Land van Cuijk gebracht. Via de Maasbrug van Grave arriveert het vuur op 5 mei in de vroege ochtend in onze gemeente, waarna het vervolgens een aantal kernen in het Land van Cuijk bezoekt, om aan het einde van de middag te arriveren bij Oorlogsmuseum Overloon.

Het Bevrijdingsvuur wordt op 5 mei door een loper uit Vierlingsbeek om 14.50 uur bij de vrijheidsboom (in het park achter de dierenweide, op de hoek van Spoorstraat/ Molenweg) afgeleverd. Hier vindt een korte ceremonie plaats met onder andere een voordracht van een gedicht door een leerlinge van groep 6 van basisschool Laurentiushof en de ontvangst van een symbolisch cadeau.

Daarna wordt het Bevrijdingsvuur door een plaatselijke loper naar de P-plaats bij restaurant Poort van Loon gebracht, waar een loper uit Overloon het overneemt. Iedereen is van harte uitgenodigd om de ceremonie rond het Bevrijdingsvuur, symbool voor leven in vrede en vrijheid, bij te wonen.

Mocht het weer donderdagmiddag onverhoopt niet meewerken, dan vindt de ceremonie plaats in de brandweerkazerne aan de Molenweg).