De gemeente Land van Cuijk krijgt een eigen opvang voor drugs- en/of alcoholverslaafden.
De gemeente Land van Cuijk krijgt een eigen opvang voor drugs- en/of alcoholverslaafden. Foto: depositphotos

Opvang 24 verslaafden in Land van Cuijk

Regio

De gemeente Land van Cuijk krijgt een eigen opvang voor drugs- en/of alcoholverslaafden. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Verergering van problemen, crisis en overlast op straat kunnen voorkomen worden als inwoners op de juiste plek zorg kunnen ontvangen, zo schrijven burgemeester en wethouders. ‘Medewerkers in de uitvoering en ketenpartners vragen om een oplossing. Voor de doelgroep betekent het uitblijven van passende zorg vaak een verergering van problemen, escalaties of een schrijnende/uitzichtloze situatie. De doelgroep belandt op straat met veiligheidsrisico’s en overlast in buurten en wijken als gevolg. Inwoners doen vervolgens een beroep op politie, zorgaanbieders en gemeenten, maar de passende opvangplekken in de regio ontbreken. Met deze voorziening bieden we een beschermde woonplek voor deze doelgroep. Het gaat om een opvangvoorziening voor verslaafden in herstel, met een volume van 24 plekken’.

De opvang moet de zorg voor deze doelgroep verbeteren en verder afglijden voorkomen. Met sneller herstel moet ook de overlast op straat minder worden. Waar de opvang precies komt, is nog niet bekend. Er moet eerst nog een geschikt pand of geschikte bouwgrond gevonden worden. ‘We vinden de communicatie met inwoners, stakeholders en omwonenden van de nieuw te creëren voorziening erg van belang. Wanneer de locatie bekend is, zullen we dan ook een zorgvuldig proces lopen in het betrekken van inwoners en andere stakeholders bij het creëren van de voorziening. Uiteraard zullen wij u ook informeren bij de volgende stappen in het proces. Op het moment dat een locatie bekend is, zullen wij nader informeren over het vervolgtraject’, zo schrijven B en W aan de gemeenteraad.