De gemeente Land van Cuijk telt momenteel 125 laadplaatsen.
De gemeente Land van Cuijk telt momenteel 125 laadplaatsen. Foto: Persfoto

Steeds meer laadpalen in Land van Cuijk

Regio

Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt sterk toe. Ook in het Land van Cuijk rijden steeds meer elektrische auto’s. “Dat is positief, want elektrisch rijden is beduidend duurzamer dan rijden op benzine of diesel”, meldt een gemeentewoordvoerder. “Daarnaast stoten deze ‘stekkerauto’s’ ook minder fijnstof uit. Wat natuurlijk bijdraagt aan een gezondere lucht in het Land van Cuijk. Als gemeente willen we het elektrisch rijden zoveel mogelijk ondersteunen. Samen met de provincie zorgen we daarom voor het plaatsen van zoveel als mogelijk (en nodig) laadplaatsen op openbare parkeerplaatsen. Inmiddels zijn dat er al 125. En dat aantal neemt de komende jaren alleen nog maar toe.”

Bij het plaatsen van nieuwe laadplekken gaat de gemeente op drie manieren te werk.  ”We plaatsen een paal op verzoek van inwoners die zelf geen plek voor een laadpaal hebben, we bepalen aan de hand van onderzoek waar laadpalen nodig zijn en we plaatsen laadpalen op plekken waar dat volgens ons nodig is. Zo willen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat er de komende jaren in iedere kern minimaal één laadpaal komt te staan (die plek biedt aan twee auto’s).”

Mensen die een elektrische auto rijden en zelf geen ruimte hebben voor een eigen laadpaal, kunnen een openbare laadpaal aanvragen. Geen eigen garage of inrit of geen openbare laadpaal in de buurt? Ga dan naar de website www.gemeentelandvancuijk.nl/elektrisch-rijden.

Op deze website staat een link naar het aanvraagformulier van Vattenfall. Na het invullen van het formulier stuurt Vattenfall dit door aan de gemeente. “We kijken dan naar de beste plek voor een openbare laadpaal in de buurt van je woning. Vervolgens publiceren we de voorgenomen plaatsing. Inwoners kunnen bezwaar maken tegen het voornemen. Als er geen bezwaar komt, geven we aan Vattenfall door dat de laadpaal geplaatst mag worden. Als er wel bezwaar komt, gaan we kijken of we het bezwaar weg kunnen nemen, bijvoorbeeld door de voorgenomen locatie van de laadpaal te verplaatsen.”

Een openbare laadpaal is bedoeld voor elektrische auto’s en dit is geen privéplaats. Dit wil zeggen dat alleen elektrische auto’s geparkeerd mogen worden op deze plekken. Iedere elektrische auto kan hier opladen.

Op de website www.oplaadpunten.nl is te zien waar alle laadpalen staan en welke op dit moment beschikbaar zijn om te laden.