Gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk: aan wie geef jij jouw stem?
Gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk: aan wie geef jij jouw stem? Foto: Persfoto

Vierlingsbeek krijgt zetel(s) in nieuwe gemeenteraad Land van Cuijk

Vierlingsbeek

De gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk naderen met rasse schreden. Woensdag 24 november gaan in alle 33 dorpen de stembussen om 7.30 uur open, om 21.00 uur sluiten ze. Op de dertien kieslijsten staan vijftien inwoners uit Vierlingsbeek en eentje (Sander Oudenhoven) uit Groeningen. Dat Vierlingsbeek goed in de nieuwe raad vertegenwoordigd zal zijn, staat nu al vast. Opmerkelijk is dat Vierlingsbeek met Hetty Egger (Lijst 8 ChristenUnie) en Peter Verstegen (Lijst 11 Forum voor Democratie) twee lijsttrekkers levert. 


Wie door omstandigheden al eerder wil stemmen dan 24 november, krijgt die mogelijkheid. Die kiezers kunnen maandag 22 november en dinsdag 23 november in negen stemlokalen terecht, verspreid over het Land van Cuijk. Voor Vierlingsbeek en Groeningen is die dichtstbijzijnde locatie dorpshuis De Pit in Overloon.

Dertien partijen azen op de 35 zetels die klaarstaan. De landelijke partijen (CDA, VVD, D66, ChristenUnie (CU), Forum voor Democratie (FvD) en 50Plus) behoeven wat betreft kleur en inhoud nauwelijks nadere introductie. Bijzonder in dit kader is Lijst 9, waarbij GroenLinks en de PvdA een lijstverbinding zijn aangegaan. 

Die alliantie zit samen met SP en D66 links van het spectrum. Wat Vierlingsbeek betreft (we lichten de Vierlingsbeekse kandidaten eruit): Bert Moeskops staat bij de SP op nummer twee, en het moet gek gaan wil hij geen zetel veroveren. Gerrit Vissers staat op plek 25. Daan Thijs bezet op de GL/PvdA-lijst plaats 14, Marjolein de Bruin sluit als 27ste diezelfde kieslijst. 

Op rechts manifesteren VVD en Forum voor Democratie (FvD) zich. Wat de VVD betreft, staat de partij landelijk al jaren op eenzame hoogte, in de huidige vijf gemeenten doen ze evenwel mee in de marge. Op de VVD-lijst is niemand uit Vierlingsbeek of Groeningen te vinden. 

Dat is anders met FvD, die voor het eerst in het Land van Cuijk aan raadsverkiezingen deelneemt. De FvD-lijst vermeldt tien kandidaten, van wie drie uit Vierlingsbeek. Dat zijn lijsttrekker Verstegen, op zes staat Thijmen Lindner, op acht Hans Koelen. De FvD is vooral de boeren goed gezind, tegenwoordig beter dan het CDA en ook de VVD. Daarbij trekt FvD veel stemmen van kiezers die ontevreden zijn, die bijvoorbeeld de coronamaatregelen veroordelen, die vaak niets van politiek moeten hebben. Verstegen is derhalve kansrijk op minstens een zetel. 

In het midden (al is midden tegenwoordig een rekbaar begrip) staan CDA, CU en 50Plus. Het CDA is de partij met de diepste en meeste wortels in het Land van Cuijk. De huidige CDA-fracties tellen in de vijf gemeente nu samen 23 zetels: Mill 7, Sint Anthonis 7, Boxmeer 6 en Cuijk 3. Slechts één Vierlingsbekenaar staat op de omvangrijke kieslijst van de christendemocraten: Jan Stoffelen op een 28ste plaats. 

Mocht de vijf kandidaten tellende CU-lijst (ook CU deed niet eerder mee aan raadsverkiezingen in het Land van Cuijk) een zetel veroveren, dan mag Hetty Egger daarop plaatsnemen. Op de 50Plus-lijst bezet Hélène Vousten de vierde plek. Dat zal waarschijnlijk niet hoog genoeg zijn voor een raadszetel. 

De overige vijf lijsten behoren toe aan lokale partijen. Daarbij vallen de twee Graafse partijen Keerpunt en LPG op met, op een enkele uitzondering na, louter kandidaten uit de huidige gemeente Grave. Dat die partijen in Vierlingsbeek en Groeningen geen poot aan de grond gaan krijgen, daarover hoef je geen hogere wiskunde hebben gestudeerd. Dat geldt ook voor Lijst 5 van Cuijkenaar Bart Theunissen. Hij is oud-ambtenaar van de gemeente Cuijk en vindt het allemaal maar niks, de huidige politiek, zo liet hij onlangs weten. “Het is kiezersbedrog, huichelachtig en gekonkel.” Hij zal waarschijnlijk een roepende in de woestijn blijven. 

De laatste twee partijen, Team Lokaal van Lijst 1 en Liberaal Land van Cuijk, die als Lijst 13 de rij sluit, gaan na verwachting stevige potjes meeblazen in de race naar raadszetels. Team Lokaal wordt aangevoerd door huidig Boxmeers wethouder Willy Hendriks uit Oeffelt. De fractie is een mix van stromingen, maar helt meer over naar links dan naar rechts. Geen enkele Graafse kandidaat staat erop, de eerste vier zijn afkomstig uit de huidige gemeenten Boxmeer, Mill en Sint Hubert, Cuijk en Sint Anthonis. De inbreng uit Vierlingsbeek is mager: Pieter Jenniskens staat 45ste. 

Bij Liberaal Lokaal is het anders. Met Marc Oudenhoven op vijf maakt Vierlingsbeek serieus aanspraak op een zetel, Janneke Stiphout-Langen staat op nummer 15, Sander Oudenhoven 23ste, Maarten Berbers 26ste en Eric Smits op 47. Johan Hermanussen uit Maashees staat tweede en mag zich gaan warmdraaien als raadslid in de gemeente Land van Cuijk. Liberaal Land van Cuijk (LvC) neigt in tegenstelling tot Team Lokaal meer naar de rechterflank. Team Lokaal en Liberaal Land van Cuijk zijn samengesteld uit lokale partijen uit Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Anthonis. Die fracties samen hebben nu 25 van de 70 zetels van de vier genoemde (behoudens Grave) gemeenten. Twee meer dan het CDA. 

Enkele feiten rondom de verkiezingen en de gemeente Land van Cuijk: 

  • Op 9 april 2020 is het herindelingsadvies unaniem goedgekeurd door de vier gemeenteraden, ook de naam van de nieuwe gemeente (Land van Cuijk) werd toen vastgesteld. 
  • Op 7 april 2021 besloten de vier gemeenteraden besloten dat Grave alsnog kan aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk per januari 2022
  • Wie nog niet overtuigd is van zijn of haar politieke voorkeur, kan de stemwijzer van ProDemos invullen aan de hand van 30 stelling. Die is te vinden op gemeentelandvancuijk.nl 
  • Op maandag 29 november om 10.00 uur wordt in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxmeer in een openbare zitting van het centraal stembureau de officiële uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt.
  • In totaal staan op de dertien kieslijsten 351 kandidaten, van wie 16 uit Vierlingsbeek en Groeningen, wat een percentage inhoudt van 4,5 procent. 
  • De nieuwe gemeenteraad van het Land van Cuijk vergadert voor het eerst op 3 januari 2022. De waarnemend burgemeester is de voorzitter van de raad. 
  • Die waarnemend burgemeester is voor 1 januari 2022 bekend. 
  • De vijf raden blijven in functie tot en met 31 december 2021.
  • College en raden van de huidige gemeentes zijn in functie tot en met 31 december 2021. - Het nieuwe college Land van Cuijk treedt aan zodra de coalitie- en collegevorming is afgerond. Tot die tijd fungeert de waarnemend burgemeester als college.
  • Het gemeentehuis in Boxmeer wordt ook het nieuwe gemeentehuis van het Land van Cuijk. 
  • Er is 12 miljoen euro nodig om dat gemeentehuis geschikt te maken voor de nieuwe functie.
  • Het vernieuwde gemeentehuis moet plaats gaan bieden aan zo’n zevenhonderd ambtenaren. Dat is inclusief een deel van de mensen die nu in de buitendienst zitten maar naar binnen komen. ,,
  • Omdat niet iedereen tegelijkertijd aanwezig is en veel ambtenaren flexibel gaan werken, krijgt het gemeentehuis in Boxmeer 426 werkplekken.