Stijn Boekholt uit Vierlingsbeek raapt elk weekend zwerfafval op in zijn dorp.
Stijn Boekholt uit Vierlingsbeek raapt elk weekend zwerfafval op in zijn dorp. Foto: Persfoto

Zwerfvuilrapen met Stijn en HelemaalGroen

Vierlingsbeek

Stijn Boekholt (23) studeert aan de Radboud Universiteit en woont in Vierlingsbeek. Voor zijn verjaardag kreeg hij een grijpstok cadeau en vanaf dat moment raapt hij elk weekend zwerfvuil op in zijn dorp. Sinds kort gebruikt hij de app HelemaalGroen om zijn route te registreren en dat bevalt hem. Vooral omdat zichtbaar is waar anderen gelopen hebben en omdat er allerlei statistieken worden bijgehouden.

De mens heeft een grote impact op de wereld, daar is Stijn zich zeer van bewust. Wanneer je een peuk op de stoep gooit of een blikje in de berm zijn we er nog niet vanaf. Zwerfafval ontbindt na verloop van tijd in steeds kleinere stukjes en komt in voedsel, water, dieren, planten en ook mensen terecht, daarom is vlot opruimen belangrijk. Velen weten bijvoorbeeld niet dat peuken uiterst giftig zijn, grondwater verontreinigen en plastics bevatten. Het rapen van peuken vindt Stijn een tijdrovende klus.

De gemeente Land van Cuijk (voorheen Boxmeer) zorgt na aanmelding bij vrijwilligersclub ‘Schonbezig’ voor opruimmaterialen: hesjes, handschoenen, ringen, grijpers en speciale afvalzakken. Volle zakken worden na een melding in de Gemeente-app vlot bij hem thuis opgehaald, hij kan ze gewoon aan de straat zetten. Complimenten en opgestoken duimen maken Stijn erg vrolijk. Iemand gaf hem onlangs een doos Celebrations , een ander verraste hem met een appelflap.

Wat zou het prettig zijn als mensen minder rommel op straat gooien, is een van de wensen  van Stijn. Ook ziet hij graag meer opruimcollega’s, alle beetjes helpen immers. En hij vraagt zich af wanneer het (eindelijk) normaal wordt om een gedoofde sigaret gewoon in een afvalbak of zak asbakje te stoppen...

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken via app.helemaalgroen.nl. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de bijna 13.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. 

De gemeente Land van Cuijk telt nu 146 deelnemers bij HelemaalGroen.