Ook op het Vrijthof in Vierlingsbeek worden op 4 februari gratis jonge bomen uitgedeeld.
Ook op het Vrijthof in Vierlingsbeek worden op 4 februari gratis jonge bomen uitgedeeld. Foto: pixabay

IVN deelt ook in Vierlingsbeek gratis boompjes uit voor vergroening Land van Cuijk

Vierlingsbeek

Op zaterdag 4 februari delen lokale vrijwilligers van de IVN-afdelingen De Maasvallei en Cuijk gratis jonge bomen uit aan inwoners van het Land van Cuijk. Deze uitdeelactie is onderdeel van een brede campagne Plan Boom om in totaal 1 miljoen bomen te planten in Brabant. Als de weersomstandigheden goed zijn, deelt het IVN gratis boompjes uit omdat het vindt dat ‘iedereen het verdient om in een mooie, frisse en gezonde omgeving te wonen’, zo meldt het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Inwoners van het Land van Cuijk kunnen op 4 februari tussen 10.00 en 12.00 uur de gratis bomen ophalen. Om te zorgen dat iedereen kans maakt om mee te doen, is er een maximum van drie boompjes per inwoner. Het gaat daarbij om wilde liguster, Gelderse roos, vuilboom, lijsterbes, hondsroos en hazelaar; allemaal bomen die geschikt zijn om in de tuin te planten. 

Mensen die graag meer boompjes of andere inheemse soorten (geen fruitbomen, grote bomen of sierplanten) willen, kunnen hun wens kenbaar maken via landvancuijkgroen@outlook.com. Onder hen wordt het restant van de boompjes verdeeld en nog ongeveer vijfhonderd zelf geoogste boompjes. Er zijn in totaal ruim drieduizend boompjes beschikbaar (op=op). Ook op het Vrijthof (tegen de kerk aan) in Vierlingsbeek worden gratis boompjes uitgedeeld. 

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, samen met LandschappenNL, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde, LSA bewoners, Trees for All en heel veel vrijwilligers. Gemeenten, bewonersgroepen en bedrijven haken aan.  Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door Life Terra en met steun van de deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij. De eerdere Plan Boom-actie begin deze winter leverde al ruim 11.000 boompjes op plus een zestal subsidieprojecten waarin naast circa 10.000 boompjes ook andere natuur verschijnt. De gemeente ondersteunt de actie waardoor er nog wat extra bomen achter de hand worden gehouden. 


Ook op het Vrijthof in Vierlingsbeek worden op 4 februari gratis jonge bomen uitgedeeld.