De bomen van de actie Plan Boom zijn gratis als ze in het buitengebied worden geplant en minimaal tien jaar blijven staan.
De bomen van de actie Plan Boom zijn gratis als ze in het buitengebied worden geplant en minimaal tien jaar blijven staan. Foto: Persfoto

Samen gratis Land van Cuijk groener, mooier en gezonder maken

Regio

Ook dit jaar kunnen inwoners van Land van Cuijk door het planten van gratis bomen hun eigen omgeving groener, mooier en gezonder maken. De natuurverenigingen IVN De Maasvallei, IVN Cuijk, IVN Grave, de Bomenstichting en Milieuvereniging Land van Cuijk roepen inwoners op weer met hen mee te doen aan de Brabantse actie PlanBoom. Hiermee hopen ze dit jaar op een nog grotere deelname dan vorig jaar, toen er ruim tienduizend een- en tweejarige boompjes werden geplant. 

Bomen leveren een grote bijdrage aan een gezonder leefklimaat. Iedere boom helpt. Bomen zorgen onder meer voor opslag van CO2, vangen fijnstof op, houden water vast, zorgen voor meer biodiversiteit en verminderen hittestress. 

De actie Plan Boom wordt gecoördineerd door het Brabants Landschap en gefinancierd via de Nationale Postcode Loterij. Het is een initiatief van IVN Brabant, de Brabantse Milieufederatie en Brabants Landschap. 

De bomen van de actie Plan Boom zijn gratis als ze in het buitengebied worden geplant en minimaal tien jaar blijven staan. De organisatoren roepen grondeigenaren (boeren en burgers) op om uiterlijk 10 november contact met hen (landvancuijkgroen@outlook.com) op te nemen als ze mee willen doen. Het gaat dan om de aanleg van minimaal vijftig strekkende meter struweelhaag, een vogelbosje of een houtsingel van minimaal honderd vierkante meter. Zij dienen de aanvragen in bij het Brabants Landschap. Daar moeten ze 17 november binnen zijn. 

Wees er snel bij, want op is op. De aanvragen voor het buitengebied moet uiterlijk 12 november bij hen binnen zijn via mail  landvancuijkgroen@outlook.com

Kijk op de website van Brabants Landschap voor meer informatie over de actie Plan Boom en andere regelingen: www.brabantslandschap.nl/projecten/plan-boom/ of Subsidies Natuur en Landschap - Provincie Noord-Brabant

Ook binnen de bebouwde kom bestaan er vele mogelijkheden om je eigen omgeving groener, mooier en gezonder te maken. Aan inwoners van dorpen die zich daarvoor aanmelden (via dorpsraad of wijkraad) worden in het voorjaar gratis boompjes weggegeven. Het gaat dan om maximaal drie boompjes per persoon. Wil je er meer of zie je andere mogelijkheden om je tuin, straat of wijk te vergroenen, neem dan contact op met landvancuijkgroen@outlook.com en geef aan wat je ideeën zijn.  Ook dorpen en buurten kunnen hun bijdrage leveren aan de verdere vergroening van hun omgeving. Zie je mogelijkheden en heb je toestemming van de eigenaar (particulier, gemeente of andere eigenaar), dan kun je meedoen met de actie Plan Boom. Er bestaan nog allerlei andere subsidies voor vergroening van de eigen omgeving.