Het bouwplan ‘t Hulder in Vierlingsbeek is nog niet onherroepelijk.
Het bouwplan ‘t Hulder in Vierlingsbeek is nog niet onherroepelijk. Foto: Persfoto

Buurt naar Raad van State: bouwplan ’t Hulder niet onherroepelijk

Vierlingsbeek

Is het bouwplan ‘t Hulder in Vierlingsbeek onherroepelijk? Nee, zo blijkt. Want enkele omwonenden hebben hiertegen bezwaar aangetekend bij de Raad van State in Den Haag. Ze vragen de hoogste bestuursrechter van ons land om het onderliggende bestemmingsplan te vernietigen. Wanneer de Raad van State zich over het beroep van de buurt buigt, is nog niet bekend.

Op het al vele jaren braakliggende terrein van de voormalige gemeentewerf staan dertien levensloopbestendige woningen gepland. Daarvoor was een bestemmingsplanwijziging nodig van ‘bedrijf’ naar ‘wonen’. Daarmee ging de voltallige raad van de voormalige gemeente Boxmeer eind 2021 akkoord. De inschrijving voor de dertien percelen, waarvoor de vraag groter was dan het aanbod, is inmiddels beëindigd.

“Laat helder zijn”, zegt Rob Branje, die namens de bezwaarmakers de woordvoerder is. “Wij begrijpen dat er in deze tijd met beperkt woningaanbod behoefte is om te bouwen voor jong en oud. Ook voor de leefbaarheid van Vierlingsbeek. Maar wij vinden het gewoon erg jammer dat de belangen van de omwonenden nauwelijks meegenomen zijn in het bestemmingsplan voor ’t Hulder, want er is in onze ogen nogal wat op aan te merken. En van burgerparticipatie, waarover ze bij de oude gemeente Boxmeer zo hun mond vol hadden, is in ieder geval zeker geen sprake geweest. Wij zijn nooit gevraagd om hierin mee te denken.”

De omwonenden wijzen onder meer op hun privacy. Die dreigt volgens hen ernstig in het gedrang te komen door de geplande nieuwbouw. “Want er wordt steeds gezegd dat op ’t Hulder levensloopbestendige woningen komen, maar wat is de precieze omschrijving daarvan? Woningen ‘met een traplift waar je van 0 tot 133 jaar oud kunt wonen’, zoals de voormalige gemeente Boxmeer het omschreef, is veel te globaal. Dat kunnen namelijk ook hoge villa’s of gezinswoningen zijn in plaats van eenlaagse bungalows, waartegen wij geen bezwaar zouden hebben. In het bestemmingsplan staat namelijk dat er huizen met een nokhoogte tot acht meter hoog gebouwd mogen worden. Zelfs met een kelder eronder. Hoort dat bij de in het plan genoemde categorie levensbestendige woning? Tel daarbij op dat de percelen worden opgehoogd met bijna één meter extra en dat er in veel gevallen ook nog eens op de perceelsgrens gebouwd mag worden, en je snapt wel dat wij als buren vrezen voor een giga-inkijk. De richtlijnen en bouweisen voor levensbestendige woningen staan in het plan gewoon niet helder omschreven. Tevens kan iedere eigenaar daar vergunningsvrij een uitbreiding, zoals een dakkapel en/of een extra verdieping, doen tot acht meter nokhoogte en daarop kan vervolgens dus niet gehandhaafd worden.”

Daarbij gaan de omwonenden, zo vreest Branje, vanwege hoogteverschillen, als ‘afvoerputje’ dienen na een regenbui. “Want de percelen van ’t Hulder komen hoger te liggen. Wij wonen momenteel op het laagste punt in deze buurt, waardoor bij extremere regen onze kelder, oprit en, met een beetje pech, ook de berging en de wc overstromen. Dat hebben we onlangs weer meegemaakt. Met het huidige plan ’t Hulder, waarin de percelen een stuk worden opgehoogd, krijgen we natuurlijk vanuit die kant nog meer waterdruk en -overlast. In het huidige plan zijn de eisen onvoldoende omschreven, de waterbergingsvoorzieningen niet geborgd en er zijn ook te weinig parkeerplaatsen in opgenomen. Er is gewoon geen sprake van goede ruimtelijke ordening. Daarbij meldt de gemeente geen enkele garanties te geven dat er voldoende maatregelen worden genomen om de wateroverlast voor ons te beperken én dat die overlast in de toekomst onder ‘maatschappelijk aanvaardbaar belang’ valt. Dan begrijp je wel dat wij als omwonenden daar niet blij van worden. Om de belangen van onszelf te verdedigen, kunnen we niet anders dan het bestemmingsplan te laten toetsen door de hoogste bestuursrechter. We hadden dit liever zelf ook anders gezien.”

De deadline voor het indienen van een bezwaarschrift tegen het plan bij de Raad van State was 14 december 2021. Op 9 december 2021 leverde de raadsman van de protesterende omwonenden een beroepschrift bij de hoogste bestuursrechtbank van ons land in. De dorpsraad was daar niet van op de hoogte, zo bleek vorige week tijdens zijn vergadering. Daarin werd gemeld dat ‘er geen procedures zijn die het plan tegen kunnen houden’, ‘dat er meer behoefte dan bouwgrond is’ en dat de verloting van de kavels ‘volgende week’ start. Niet vreemd, want de gemeente bevestigde vlak na 14 december aan de Vierlingsbeekse dorpsvertegenwoordiging dat het bestemmingsplan onherroepelijk was. Maar dat blijkt dus niet juist te zijn.

“Op 16 en 21 december 2021 heeft de gemeente Boxmeer telefonisch bij de Raad van State geïnformeerd of er beroep is ingesteld”, antwoordt een gemeentewoordvoerder op vragen van onze redactie. “Beide keren werd aangegeven dat er geen beroep was ingesteld. De gemeente heeft daarop een aantal partijen, onder andere de dorpsraad, bericht dat er geen beroep is ingesteld en dat het bestemmingsplan dus onherroepelijk is geworden. Omdat er ook bij de gemeente signalen binnenkwamen dat er wel beroep is ingesteld, is op maandag 10 januari 2022 nogmaals telefonisch contact opgenomen met de Raad van State. Nu werd verteld dat er inderdaad wel beroep is aangetekend tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Dit betekent dus dat het bestemmingsplan toch nog niet onherroepelijk is geworden. De gemeente is zich nog aan het beraden op wat de consequenties zijn voor de verdere procedure.”

Zie ook eerder bericht:
Aan de slag met ’t Hulder, maar natte voeten niet uitgesloten Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)