Op de Harlekijn in Cuijk waren Metameerleerlingen aan het werk tijdens de Dag van de Talen.
Op de Harlekijn in Cuijk waren Metameerleerlingen aan het werk tijdens de Dag van de Talen. Foto: Nienke Jansen, docente Engels Metameer

Basisscholen verwelkomen leerlingen Metameer voor Engelse les

Regio

Metameerleerlingen van het tweetalig onderwijs van zowel de locatie Stevensbeek als jenaplan Boxmeer krijgen ieder jaar de bijzondere ervaring om als leerkracht op een basisschool Engelse les te geven. Op Metameer worden op 22 en 23 september en 3 oktober de Europese Dag van de Talen gevierd. Officieel is 26 september uitgeroepen tot ‘The European Day of Languages’.

Tijdens deze Dag van de Talen is er extra aandacht voor het nut van een vreemde taal leren en het kennismaken met andere culturen. Ook gaan de tweede- en derdeklassers van het tweetalig onderwijs van Metameer naar een basisschool om een Engelse les te verzorgen voor groep 7 en 8. De leerlingen mogen daarbij zelf de inhoud en de vorm van hun lessen bepalen. De leerlingen bedachten verschillende opdrachten zoals memory, Kahoots en een eigen paspoort in het Engels invullen. Er werden zo veel leuke, leerzame Engelse lessen verzorgd waarin veel Engels gepraat werd. Laura, derdejaars leerling van het tweetalig onderwijs jenaplan: “Het was erg leuk om te zien hoe de leerlingen op onze les reageerden. Het was een leuke en leerzame ervaring!” Manisha derdejaars leerlinge tweetalig onderwijs Stevensbeek vult aan: “Ik heb heel veel geleerd. Het was een super leuke ervaring. Jammer dat we dit maar één keer mogen doen. Ik zou het leuk vinden om ook tijdens een open dag een lesje te verzorgen voor onze nieuwe brugklassers.”

Sommige leerlingen gingen terug naar hun oude basisschool, daar konden zij hun oude leerkracht laten zien hoe goed ze het doen op het tweetalig onderwijs. Daarnaast mochten de basisschoolleerlingen ook vragen stellen over het tweetalig onderwijs op Metameer, maar ook over Metameer zelf. Het was mooi om te zien hoe generatiegenoten op een ongedwongen manier hun kennis en kunde met elkaar deelden.

Nienke Jansen, docente Engels: “Ik heb veel rondgereden en aardig wat basisscholen bezocht. Ik vond het mooi om te zien hoe enthousiast onze leerlingen waren, maar ook de basisschoolleerlingen en de leerkrachten. Het is leerzaam voor onze leerlingen om een dag in de schoenen van een leerkracht te staan, maar het is ook heel leuk voor de basisschoolleerlingen om les te krijgen van leerlingen die geeneens zo heel veel ouder zijn. Het mes snijdt echt aan twee kanten met deze opzet! Het is fijn dat scholen in de regio op deze manier kunnen samenwerken. Dat maakt de Dag van de Talen een succes!”

Metameer biedt op locatie Stevensbeek tweetalig onderwijs aan alle leerjaren havo en vwo en op locatie jenaplan Boxmeer aan vmbo, havo en vwo. Ga voor meer informatie over het onderwijs op Metameer naar de website www.metameer.nl