Het kampement in de bossen tijdens een eerdere editie. Ook Laurentiushof brengt een bezoek aan Lest We Forget.
Het kampement in de bossen tijdens een eerdere editie. Ook Laurentiushof brengt een bezoek aan Lest We Forget. Foto: Persfoto

Lest We Forget in de startblokken

Regio

Gedurende Tweede Wereldoorlog, vanaf september 1944 tot maart 1945, was met name de streek Noord-Limburg en Oost Brabant frontgebied. Het front stagneerde en de Maas als frontlijn was een lange tijd een natuurlijk scheiding tussen angst/ onderdrukking en vrijheid. Niet alleen voor de bewoners, al dan niet geëvacueerd uit onze streek,  was deze periode een verschrikking, ook voor de bevrijders, de Britse en Amerikaanse soldaten, was het absoluut een catastrofe die herfst en strenge winter in 1944-1945.

Tijdens Lest We Forget (opdat wij niet vergeten) wordt een militair kampement nagebouwd, dat mensen terugvoert naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een geallieerd kamp zoals dat in 1944 in de regio werd opgebouwd, met tenten, voertuigen en bemanning, volledig in bedrijf. Er worden geen gevechten nagespeeld, wel worden er demonstraties gegeven met wapens. Ook tijdens vorige editie van Lest We Forget richtte  L7 (Stichting Lucky Seventh Historical Group genoemd naar de 7e Amerikaanse Pantserdivisie), in september/ oktober 2022 achter McDonald’s in Venray (tussen Venray en Holthees), een terrein in om te laten zien hoe het eraan toe ging en hoe de bevrijders in 1944 leefden, tijdelijk woonden en werkten. Oorspronkelijke stellingen uit die tijd zijn weer open gegraven, ingericht en bemand. 

Dit vooral om kinderen, met name van de groepen 7 en 8 van de basisschool,  in het veld kennis te laten maken met die periode. Voor deze kinderen is een speciaal lespakket samengesteld, dat ze in klassikaal verband gaan ervaren en beleven in de week van 26 t/m 30 september. Ook de Vierlingsbeekse basisschool Laurentiushof brengt met de bovenbouw een bezoek aan het militair kampement.

Inmiddels zijn meer dan 1300 schoolkinderen aangemeld van acht scholen uit Oost-Brabant (onder andere Helmond, Deurne en Boxmeer) en 21 scholen uit Noord-Limburg (onder andere  Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Venlo en Gennep). Ook een school uit Nijmegen neemt aan het programma deel. 

In het weekend van 1 en 2 oktober is het terrein tijdens de zogeheten publieksdagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor iedereen, van jong tot oud, die interesse heeft in de historie van de Tweede Wereldoorlog. Dit educatieve evenement is non-profit van opzet en zou zonder sponsoring van onder meer het bedrijfsleven niet gerealiseerd kunnen worden

Er wordt tijdens  Lest We Forget aan de bezoeker een kleine bijdrage van 5 euro  (kinderen tot 12 jaar 2 euro) per dag in de kosten gevraagd.