Handen met compost, foto ter illustratie.
Handen met compost, foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Minder inzamelen, wat mag er in je gft-container?

Regio

Met ingang van de maand augustus worden groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft-e) in de gemeente Land van Cuijk tot nader bericht eenmaal per twee weken opgehaald. Tot nu toe werd dat in de zomermaanden iedere week gedaan. Echter door krapte op de arbeidsmarkt en personeel dat ziek is, zegt de afvalinzamelaar, Van Kaathoven, niet anders te kunnen. Maar wat is gft-e eigenlijk?

Gft is de afkorting voor groente-, fruit- en tuinafval. Soms wordt daar nog de ‘e’ van etensresten aan toegevoegd. Van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten maken we compost. Compost kun je verwerken in de tuin. Het is een heel goede bodemverbeteraar. De voedingsstoffen uit het gft worden opgenomen in de bodem en komen zo weer terug in wat daar groeit. Zo is de cirkel rond. ‘Om goede compost te kunnen maken, is het dus belangrijk dat in de gft-container alleen het goede soort afval terecht komt’, zo meldt de gemeente Land van Cuijk. 

Wat mag in je gft-container?
- Groente- en fruitresten (klokhuizen, schillen, pitten);
- Etensresten (ook kleine botjes en graten);
- Brood, deeg, pasta en rijst;
- Losse thee, koffiedik;
- Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren, met hun poep;
- Bloemen en planten;
- Fijn tuinafval.

Wat mag niet in de gft-container?
- Verpakkingen van wat voor materiaal dan ook;
- Kauwgom;
- Luiers, incontinentiemateriaal;
- Theezakjes, koffiepads en –cups;
- Kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren;
- Tabak, peuken, as;
- Potten, steen, ballen, timmerhout, metaal.

‘Meer weten over afval? Download DeAfvalApp. De AfvalApp bevat de inzameldagen, informatie over de verschillende afvalsoorten, adressen van milieustraten en telefoonnummers. Als je je postcode en huisnummer invoert, krijg je de afvalkalender van jouw buurt of wijk. Je kunt ook de inzameldagen koppelen aan je agenda op je smartphone of tablet en ervoor kiezen de avond of ochtend ervoor een herinnering (notificatie) te krijgen. Met push-berichten kunnen we je via de app ook snel bereiken als er iets bijzonders aan de hand is op het gebied van de afvalinzameling’, zo besluit de gemeente Land van Cuijk. 

De app is gratis en is te downloaden via de AppStore of Google Play Store onder De AfvalApp. De AfvalApp is ook te raadplegen via www.deafvalapp.nl.