Ook in het azc in Overloon worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen.
Ook in het azc in Overloon worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Foto: pixabay

Oekraïense vluchtelingen in azc Overloon

Regio

Oekraïense vluchtelingen kunnen vanaf 22 mei worden ondergebracht in het asielzoekerscentrum (azc)  in Overloon, waar nu nog asielzoekers zijn ondergebracht. Waarschijnlijk worden er maximaal 140 Oekraïeners tijdelijk gehuisvest. Als het asielzoekerscentrum, zoals eerder besloten, de deuren sluit op 22 mei, wordt het per direct ingezet voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. 

Een voorstel hiervoor van SP en Team Lokaal kreeg donderdagavond de unanieme instemming van de gemeenteraad van het Land van Cuijk. De raad liet wel weten dat de tijdelijke openstelling geen vrijbrief mag zijn om van het azc Overloon weer een permanent asielzoekerscentrum te maken. Volgens dagblad De Gelderlander kunnen de dorpsraden van Overloon en Stevensbeek zich vinden in het besluit van de Land van Cuijkse gemeenteraad. 

Na 22 mei zou het Overloonse azc leeg komen staan, omdat juli vorig jaar de Boxmeerse gemeenteraad unaniem besloot het contract met het COA niet te verlengen. De reden hiervoor is dat een deel van vooral jonge asielzoekers voor extreem veel overlast zorgt in Overloon en Stevensbeek en omgeving. Omwonenden drongen al langer fel aan op voortijdig beëindigen van de opvang. 

In totaal gaat de gemeente Land van Cuijk bijna driehonderd mensen uit de Oekraïne onderdak bieden. Eerder deze week werd al bekend dat ook in Vierlingsbeek oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. 

Ook opvang vluchtelingen in Vierlingsbeek: ‘Alle hulp is welkom’ Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)