De in bloei staande boomgaard aan de Burggraaf.
De in bloei staande boomgaard aan de Burggraaf. Foto: Ron Koenen

Groenploeg zoekt versterking: ‘Lekker werken in buitenlucht, zonder verplichting’

Vierlingsbeek

De plaatselijke groenploeg is op zoek naar versterking. Dat geldt zeker voor een specifieke tak ervan: de groep die jaarlijks de hoogstamboomgaard aan de Burggraaf in Vierlingsbeek onderhoudt. “Die snoeigroep is namelijk sterk aan het vergrijzen”, zegt Rein Verhoeven. Met een lach. “Eigenlijk zijn we op zoek naar mensen die zonder broze botten op een ladder durven te klimmen.”

Hij zegt het met een grap, maar de oproep is serieus bedoeld. De boomgaard, die veertien appel- en perenbomen telt en voor een deel waarschijnlijk uit de jaren 30 van de vorige eeuw stamt, heeft jaarlijks met het voorjaar op komst een onderhoudsbeurt nodig. “We hebben nu nog een actieve groep van vijf personen”, vervolgt Ben Bloemberg. “Het is jaarlijks twee, drie middagen werk als je met een groep bent, maar we zoeken een aantal jongere leden. We zijn bijna allemaal de 75 jaar gepasseerd.”


Een kleurrijke close-up van de bomen in de boomgaard. Foto: Rein Verhoeven

Rein Verhoeven knikt. “Als er mensen zijn die enkele uurtjes lekker in de buitenlucht bezig willen zijn met snoeiwerkzaamheden, dan zijn ze bij ons van harte welkom. Met hun werk leveren ze ook een bijdrage aan het behoud én het verfraaien van een belangrijk stuk cultuurhistorisch landschap in Vierlingsbeek. Vanwege economische motieven zijn hoogstambomen in het verleden op grote schaal vervangen door laagstambomen. Ze behoren nu tot de zeldzame landschapselementen, maar vroeger waren er vele kleine hoogstamboomgaarden bij boerderijen en rond de dorpen. Zo’n landschap biedt niet alleen ruimte en rust, maar tevens een thuis aan bijzondere planten en dieren. Daarom is het belangrijk om er zuinig op te zijn én het in stand te houden door het goed te onderhouden. Maar daar hebben we wel mensen voor nodig die willen helpen. Op projectbasis, een keer per jaar een paar dagen. Zodat de mensen die erlangs lopen ook de komende jaren in maart en april kunnen blijven genieten van de prachtige bloesem.”


Genieten van prachtige bloesem. Foto: Rein Verhoeven

In Vierlingsbeek werd er op initiatief van Wim Geurts (die zich al jaren aangetrokken voelt tot alles wat met bomen te maken heeft) en Ben Bloemberg een kleine 25 jaar geleden voor gekozen om de hoogstamboomgaard van de familie Jacobs aan de Burggraaf achter het toenmalige gemeentehuis op te knappen. “Voor mij is dat een stukje jeugdsentiment, want mijn vader was fruitteler”, vertelt Ben Bloemberg, die sindsdien deel uitmaakt van de werkgroep, die anno 2024 verder bestaat uit Rinus Thijssen, Geert Verheijen en Gerard Cornelissen. “Naast het snoeien van de takken, rapen we ook de appels en peren op die van de bomen zijn gevallen, zoals de Notarisappel en de Goudreinet bij de appels en de Winterjan, Saint-Remy, Conference en de Zwijndrechtse wijnpeer bij de peren”, weet Ben.

“Ze zijn goed te eten, erg lekker”, vindt Rein. “Ik heb onlangs nog honderd flessen met honderd procent natuurlijke sap van de peren en de appels van de Burggraaf, zoals ook op het etiket staat, gemaakt. Soms delen we de stukjes van appels en de peren ook uit aan kinderen die voorbij komen wandelen met hun ouders. Dan vertellen we het verhaal van de boomgaard erbij. Het is belangrijk om die historie uit te blijven dragen”, vindt de oud-onderwijzer. Met pretoogjes: “Al pakken niet allemaal het fruit aan. Mogelijk dat enig wantrouwen een rol speelt. Het komt immers niet uit de winkel.”

Naast de boomgaardwerkgroep, kan echter ook de overkoepelende groenploeg versterking gebruiken. “Ook die werkt projectmatig, bijvoorbeeld als er ergens een bloemenweide wordt gerealiseerd of gesnoeid wordt in het Koningspark. Of als er ergens nieuwe planten of bomen aangeplant moeten worden. Niets is verplicht, maar ook dat is een gezellige club mensen die regelmatig afspreekt om samen ergens in het groen bezig te zijn. Bij goed weer natuurlijk en nooit langer dan 2 tot 2,5 uur. Én natuurlijk sluiten we af met koffie of thee”, zo besluit Rein.

Rein Verhoeven is de coördinator van de werkgroep groen. Hij is te bereiken via reinverhoeven@gmail.com of mobiel 06-28578247.