Marius Grutters: "De Maasheggen zijn honderden jaren oud, die moeten we koesteren."
Marius Grutters: "De Maasheggen zijn honderden jaren oud, die moeten we koesteren." Foto: Jos Lammers

Marius Grutters presenteert herziene uitgave boek over Maasheggen: ‘Enorme liefde voor dit gebied’

Vierlingsbeek

Burgemeester Marieke Moorman ontvangt op vrijdag 24 november om 15.30 uur in het Boothuis van grand café Veerhuis in Oeffelt het eerste exemplaar van de geheel herziene versie van ‘De Maasheggen, Parel van mens en natuur’. Het 320 pagina’s tellende boek, geschreven door Marius Grutters (69), beschrijft niet alleen de ontwikkeling van de Maasheggen van oerbos tot heggenlandschap, maar ook de rijke flora en fauna en de cultuurhistorische rijkdom van dit eeuwenoude landschap. 

Sinds de uitgave van de eerste druk in 2011 is er zoveel veranderd in De Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland, dat een ingrijpende herziening van het boek wel op zijn plaats was, legt de in Vierlingsbeek woonachtige Grutters uit. “Daarnaast bevat dit boek veel meer foto’s waardoor de lezers het gebied ook vanuit hun luie stoel kunnen beleven. Ook de vondst van sporen van een 6.000 jaar oude nederzetting in Oeffelt en de terugkeer van verdwenen dier- en plantensoorten hebben een prominente plek gekregen in de nieuwe uitgave. In totaal worden er vijfhonderd exemplaren gedrukt.”

De schrijver kent het Maasheggengebied op zijn duimpje. Hij is geboren en getogen in Oeffelt, waar hij de liefde voor de Maasheggen en het eeuwenoude Maasheggenvlechten, van oudsher een manier om heggen veedicht te maken, met de paplepel kreeg ingegeven. “Ik ben op een boerderij midden in de Maasheggen opgegroeid en mijn opa behoorde tot de laatste oorspronkelijke heggenvlechters. Ik heb mij die vlechtstijl uit dit gebied eigen gemaakt en ben met een kleine groep mensen aan de slag gegaan en het initiatief genomen om in 2006 het eerste NK Maasheggenvlechten te organiseren. Dat NK bestaat nog, mede om dit oude ambacht onder de aandacht te blijven brengen. Het zou immers zonde zijn als we deze unieke vlechtstijl verliezen. Kenmerkend voor de Maasheggenstijl is het gebruik van alleen levend materiaal, bij voorkeur meidoorn, dat in de heg aanwezig is. Hierdoor wordt de heg met de jaren steeds sterker en dichter.”

Grutters, die onder vele natuur- en Maasheggenliefhebbers een bekend gezicht in de regio is en vanwege zijn bijzondere inzet voor de Brabantse cultuur en natuur in 2010 werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau en in 2012 vanwege diezelfde verdiensten uit handen van de commissaris van de Koning de Brabant Bokaal ontving, vertelt vol passie over het gebied, waarin hij ook zelf ruim elf hectare grond bezit. “Op dit landgoed herstel ik de oude heggenpatronen die verloren zijn gegaan en breng ik de biodiversiteit en het historisch landschapsbeheer terug met duurzaam beheer van de heggen en weilanden en het zaaien van inheemse zaden. Goede zorg van de heggen is maatwerk. Ook daarover valt in het boek meer te lezen, net zoals over de Maasheggen in Vierlingsbeek en Groeningen, waar tijdens de ruilverkaveling in de jaren ’50 en ’60 helaas vele tientallen heggen zijn verdwenen, maar nog altijd een aantal prachtig Maasheggen zijn te zien. Vooral in de Groeningse en Vortumse Bergjes, tussen de Maas en de plaatsen Groeningen en Vortum-Mullem.”

De natuurmaker kan uren en uren over de Maasheggen vertellen en draagt zijn kennis over het gebied op allerlei manieren graag over aan anderen. “Waarom? Omdat ik een enorme liefde heb voor de Maasheggen. Deze heggen zijn honderden jaren oud, die moeten we koesteren. Ook als auteur wil ik de lezer laten genieten van de prachtige natuur en de schoonheid van het Maasheggenlandschap.”

Het boek is verkrijgbaar bij de auteur via het e-mailadres m.grutters@hccnet.nl en ligt vanaf 24 november ook bij de boekhandels in de regio.