Jan Logtens (links) en Martin Hermans ijveren voor een kleinschalig woon- én zorgcomplex in Vierlingsbeek.
Jan Logtens (links) en Martin Hermans ijveren voor een kleinschalig woon- én zorgcomplex in Vierlingsbeek. Foto: Persfoto

Plan: kleinschalig wonen voor vitale senioren

Vierlingsbeek

Jan Logtens (72( is er fanatiek en enthousiast mee bezig. Hij pakt de tekeningen en de brochure van Cube Homes erbij. “Kijk, zo zien ze eruit. Het zijn net vakantiewoningen. Ik zou er best in willen wonen. Het liefst met een aantal andere senioren in een hofje, zodat we elkaar kunnen helpen. Met professionele zorg erbij voor diegenen die dat nodig hebben. Dit plan is ook voorgelegd aan wethouder Bouke de Bruin. Het zou in mijn ogen tevens een ideale manier zijn om de doorstroming op de woningmarkt op gang te brengen. Want nu blijven veel actieve senioren in hun huidige woning zitten omdat het alternatief te duur is. De Cube-woningen zijn hoogwaardige en betaalbare units, naar wens in te richten en op maat te maken.”

Nee, een locatie heeft Logtens als kartrekker van het kleinschalige woon- en zorgproject niet direct op het oog. Ja, het liefst ergens in het centrum. Of aan de rand van het dorp. Zodat de senioren in hun hofje dicht bij alle voorzieningen, zoals de supermarkt, het gemeenschapshuis, de horeca, de bibliotheek, de huisarts en het vitaliteitscentrum, wonen.

Wat er wel al is, naast veel enthousiasme, is een professioneel uitgewerkt voorstel. Onder de titel ‘Zorgcomplex Vierlingsbeek’. Dat is onder meer besproken in de domeinen Wonen en Zorg van het leefbaarheidsinitiatief VIVA Vierlingsbeek-Groeningen. Ook de plaatselijke dorpsraad en een aantal zorgorganisaties, zoals LIZ, Medipoint en ZorgMies, en woningcorporatie Wonen Vierlingsbeek denken graag mee over de precieze invulling en uitvoering van het ambitieuze project zorg- en levensloopbestendige woningen.


Een van de Cube-woningmodellen. Foto: Cube Homes. 

“Belangrijk”, vindt Logtens. “Maar vooral de inwoners van Vierlingsbeek spelen hierin een essentiële rol. Is er interesse voor de realisatie van zo’n zorg- en woonhofje of niet? Een kleinschalige woonhof realiseren voor vitale senioren die een actieve derde levensfase willen ondanks eventuele beperkingen. Dat is de bedoeling. Mensen die meer over dit project willen weten, kunnen zich bij mij melden. Desnoods maken we een keer een afspraak bij de Cube Homes in Swalmen of laten we een demohuis naar Vierlingsbeek komen.”

De kleinschalige woonhof, die bestaat uit duurzame woningen in het middensegment, moet ook plek bieden aan meerdere hubs die naar behoefte kunnen worden ingericht. Bijvoorbeeld als praktijk- of kantoorruimte voor zorgorganisaties, een wasserette of een gezamenlijk te gebruiken kookstudio. “Daarnaast willen we in een ruime binnentuin een buurthuis realiseren, een plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen. Maar dat zijn slechts een paar van de ideeën die leven, die gedurende het traject verder vorm moeten krijgen. Misschien hebben andere mensen nog andere zeer waardevolle aspecten die we toe kunnen voegen aan dit woon- en zorgproject.”


Cube-woningen kunnen in alle gewenste afmetingen worden ontworpen en uitgebreid. Foto: Cube Homes. 

Belangrijk is natuurlijk ook de continuïteit, zegt Martin Hermans (74), die zich net als Jan Logtens actief inzet voor de VIVA-domeingroep Wonen en meedenkt over het project. Hij richt zich vooral op de lange termijn. “Want je kunt enthousiast beginnen te bouwen, maar het zal ook jaren later nog betaalbaar moeten zijn en ook dan nog moeten voldoen aan de uitgangspunten die we nu voor ogen hebben. In welke organisatievorm ga je het doen? Welke zorgverleners in het land kunnen dergelijke kleinschalige totaalconcepten aanbieden, nu en in de toekomst? Hoe kunnen we ook op het gebied van zorg zekerheden inbouwen, zodat de kans van slagen het grootst is? Dat zijn bijvoorbeeld drie van de ongetwijfeld nog veel meer praktische vragen die nog verder ingevuld moeten worden om draagvlak voor dit woon- én zorgproject te krijgen. Anders heb je alleen tien woningen aan het bestand toegevoegd. Ook leuk, maar daar gaat het in dit project niet om. Onze doelgroep zijn actieve senioren van nu, maar ook mensen die aangewezen zijn op een verzorgingstehuis dat er momenteel in Vierlingsbeek niet is. Voor juist dat aspect heb je denk ik samenwerking met een grotere professionele zorgverlener nodig. Maar we staan nu pas aan het begin, de peiling van de behoefte, en zijn vooral benieuwd naar de reacties op dit plan.”

Voor meer informatie:
Jan Logtens, telefoon 06-57197721, e-mail: janlogtens@gmail.com
CUBE Homes - ervaar de vrijheid van wonen in een CUBE (cube-homes.com)