De dorpsraad is de baldadigheden in Vierlingsbeek beu. Foto ter illustratie.
De dorpsraad is de baldadigheden in Vierlingsbeek beu. Foto ter illustratie. Foto: Politie Boxmeer

Dorpsraad: ‘Baldadigheden moeten stoppen’

Vierlingsbeek

De dorpsraad van Vierlingsbeek wil dat er snel een einde komt aan het grote aantal baldadigheden in het dorp. Afgelopen vrijdagavond werd onder meer het houten bankje voor de bibliotheek aan het Vrijthof in brand gestoken door een groep jongeren. Het bankje was al vaker doelwit van vandalisme. “We hebben opnieuw contact gezocht met de jongerenwerker van Sociom en hopen ook dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan over het feit dat dit gewoon niet kan. Je blijft met je handen van andermans bezittingen af”, zo meldt de dorpsraad aan onze redactie. 

De groep jongeren, in de leeftijd van circa 13 tot 16 jaar,  zorgt gezien het aantal meldingen al langere tijd voor overlast. Mensen die ze op hun gedrag aanspreken, krijgen geregeld een grote mond terug, of (erger nog): te maken met vernielingen aan en om hun huis en bedreigingen. Afgelopen weekend wist de politie na een melding van een getuige, die zag dat de jongeren een boom op het schoolplein in vuur en vlam zetten en vervolgens zelf ook met bedreigingen te maken kreeg, een van de jongeren staande te houden.

“Het wordt tijd dat het ophoudt”, meldt deze getuige (naam bij onze redactie bekend, red.). “Ik ken zelfs een oudere vrouw die bang is om haar huis uit te komen nadat ze de jongeren aansprak op hun gedrag. Vervolgens is haar huis besmeurd. Het moet toch net gekker worden? Gelukkig heeft de politie een van hen in de nacht van zaterdag op zondag op heterdaad kunnen betrappen en is het nu hopelijk afgelopen met de overlast, want ik ben er bijna heel het weekend mee bezig geweest en heb er meer dan genoeg van. Het is al een paar weken aan de gang.”

De politie bevestigt dat een groep van ongeveer tien jongeren zaterdagavond ‘vervelend gedrag’ vertoonde door onder andere tegen ramen te slaan en vuurwerk af te steken. “Sommigen droegen blijkbaar ook een bivakmuts of een masker. Dat kan natuurlijk intimiderend overkomen. Collega’s zijn ter plaatse geweest, maar toen ging het clubje ervandoor. Eén van hen is door de collega’s aangesproken en na een goed gesprek thuis afgezet.” 

Eerder kreeg de dorpsraad vanuit de gemeente al te horen dat mensen altijd het nummer 0900-8844 (’geen spoed, wel politie’) moeten bellen als ze de baldadigheden zien gebeuren, zodat de hangjongeren door de politie ter plekke op hun gedrag kunnen worden aangesproken en ook herkend worden.